superior

Destinacions

Frau en la recaptació de la taxa turística catalana

El secretari d’Economia de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha desvetllat que en l’impost turístic “és un dels àmbits en què hi ha més frau fiscal” i ha anunciat que “haurem de fer més inspeccions”.

En una entrevista periodística al diari Ara, recent estrenat en el càrrec, Aragonès ha afirmat que l’Agència Tributària de Catalunya està treballant en el que considera una necessitat: “sobretot, en aquest impost cal millorar el grau de compliment”.

A més Aragonès opina que la taxa turística “s’ha de posar al dia”. És partidari de destinar els recursos de l’impost a altres aspectes que no siguin la promoció. Ha comentat que es podrien dedicar a pal·liar les externalitats negatives del turisme o fins i tot a incrementar els recursos de la Generalitat, molt necessitada de diners.“Hem de debatre si també es poden destinar a la caixa de la Generalitat o a altres mesures per compensar l’impacte d’una concentració molt alta de turistes”, ha declarat.

En 2015 el sector de l’allotjament va recaptar més de 42 milions d’euros amb aquest impost. Any rere any s’han incrementat els ingressos, en sintonia amb l’increment de les pernoctacions. En poc més de 3 anys d’implantació la taxa ha suposat una injecció superior als 125 milions d’euros que s’han destinat al sector turístic. Amb les declaracions del secretari econòmic del govern català s’obre la porta a reformular tot el concepte de l’impost tal i com es va pactar amb el sector privat. Els empresaris, molt bel·ligerants amb la taxa turística, van acceptar a contracor la seva implantació si revertia en el sector. En uns moments de crisi, l’administració no podia mantenir el nivell inversor en turisme i gràcies a la taxa aquests recursos no van baixar. Ara Pere Aragonès, amb un impost ja consolidat, es posiciona per reformular-lo i per centrar-se en la persecució del frau, que considera “evident”.

Articles relacionats

Back to top button