superior

Transport

Les emissions de les aerolínies són el taló d’Aquil·les de l’aviació

Les companyies aèries han descontrolat les tones de CO2 que emeten a l’atmosfera. Segons dades oficials de EASA (Agència Europea de Seguretat Aèria) s’ha incrementat gairebé en un 5% la contaminació de diòxid de carboni provocat per l’aviació en els seus vols per Europa.

Aquesta dada supera les previsions de l’Agència. Un estudi de Transport & Environment ha assenyalat a la britànica Jet2 la que més ha augmentat les seves emissions en un any, concretament el +20%. La contaminació de carboni dels vols a Europa ha augmentat un 26% en els últims cinc anys, superant amb escreix qualsevol altre mitjà de transport.

Si les emissions de les companyies continuen augmentant, enmig d’un procés de conscienciació sobre la necessitat d’aplicar mesures radicals contra el canvi climàtic, el sector de l’aviació ho té complicat. Els governs, que estan obligats a aplicar mesures ambientals efectives, comencen a pensar en gravar amb impostos el combustible.

Precisament al Parlament Alemany ha arribat el debat sobre un impost al querosè de les aerolínies. La mesura no la defensa precisament el partit Verd, la formació Social Cristiana (CSU) de la cancellera Angela Merkel és una de les que l’estan exigint. A la pràctica vol retirar la bonificació fiscal que tenen les companyies aèries sobre el combustible.

Holanda també impulsa a nivell dels governs europeus propostes similars per gravar les emissions de l’aviació. França imposarà una taxa ecològica a tots els vols a partir del 2020 que afectarà a totes les companyies i per un import que oscil·larà entre 1,5 euros i 18 euros segons la tipologia del bitllet.

Així, les mesures per combatre el canvi climàtic tindran un impacte directe sobre el transport aeri: pujaran els preus dels vols i es reduirà el marge de benefici de les companyies.

Articles relacionats

Back to top button