superior

EntrevistesFormacióReportatges

Marta Domènech: “Demanem al ministeri que en l’esborrany dels fons Next Generation que ens han enviat aparegui de quina manera, via els ens locals, arribaran aquests diners al nostre empresariat turístic”

Des de mitjans del mes de juny Marta Domènech és la nova directora general de Turisme. Substitueix a Octavi Bono que ocupava el càrrec des de juliol del 2016.

Marta Domènech (Falset, Priorat, 1974) te una llarga carrera professional en el món del turisme. És llicenciada en publicitat i relacions públiques, diplomada en màrqueting, experta en protocol i sommelier. En el moment de ser nomenada era presidenta de l’Associació d’Empresaris d’Hosteleria de la Província de Tarragona, presidenta de l’Associació d’Allotjaments amb DO i vicepresidenta de Pimec Tarragona. També està vinculada a la Cambra de Comerç de Reus i a altres entitats. És empresària, propietària i gerenta de l’Hostal Sport de Falset, un negoci familiar que regenta en l’actualitat la quarta generació de la mateixa família. Ella se’n va fer càrrec el 2007.

Malgrat el poc temps que porta a la Direcció General de Turisme, Comunicatur ha volgut parlar amb ella perquè ens expliqui les bases del que ha de ser la seva gestió.

– Vostè coneix bé el sector des de dins. Quines són les línies de treball que vol impulsar al capdavant de la Direcció General de Turisme, tenint en compte la seva condició d’empresària?
Les línies a treballar son les que ja estan engegades per part de la Direcció General de Turisme, que tenen el seu recorregut i les de l’Agència Catalana de Turisme (ACT). Segurament ara ja ens estem assentant i treballant per fer les noves línies estratègiques, donada la situació que estem vivint i el canvi de model turístic que volem promocionar.

La Direcció General de Turisme està al costat del sector per recolzar-lo, acompanyar-lo, promocionar-lo i comercialitzar-lo. I fent-ho colze a colze amb el propi sector

– Ens podria definir una mica més aquestes noves línies que volen promocionar?
Una claríssima és la de la reactivació del sector. Estar al seu costat per recolzar-lo, acompanyar-lo, promocionar-lo i comercialitzar-lo. I fent-ho colze a colze amb el propi sector. I és que la Direcció General de Turisme està molt a prop del sector. Aquesta és una de les línies principals.
L’altre és a través dels fons Next Generation, en el sentit que hem d’intentar que arribin els màxims diners possibles pel nostre sector, que arribin absolutament fins a l’empresari.
I la tercera línia seria una comunicació sobre tot en quant a que la destinació és una Catalunya segura, que fa la feina ben feta, que treballa molt bé des de fa molts anys i que la destinació és segura pels nostres visitants.

– Ha trobat molta diferència entre gestionar una empresa turística com un hotel i gestionar des d’una Administració pública?
No. Al final tot és gestió. Sí que és cert que hi ha un tema de velocitats, però senzillament és això. Al final l’Administració i el departament d’Empresa i Treball i la Direcció General de Turisme estan al servei dels nostres turistes, que és el mateix servei que feia jo a l’Hostal Esport, servir cafès. La nostra feina és estar al servei del nostre equip turístic i sobre tot dels nostres hostes, que són els turistes que ens visiten.

En certs aspectes l’Administració és rígida. Tenim un pla de màrqueting i una Llei de turisme. Fa un any es va aprovar un nou decret de turisme, que va costar anys i panys consensuar-lo. Ara sembla que cal canviar la Llei de Turisme, perquè és obsoleta en aquests moments. Què i com hauria de canviar-se per adaptar-la a les necessitats actuals?
La idea és modernitzar la Llei de Turisme i adequar-la als temps que estem actualment vivint, per tant ho creiem necessari. En els últims vint anys s’ha anat regulant en base a les necessitats, però ara ja sí que estem en un punt de cruïlla, com diu el nostre conseller, que sí que és important agafar-la i reestructurar-la de dalt a baix. És important en un moment com aquest que, tot i les dificultats, és un moment propici per poder-la presentar, dibuixar-la i executar-la.

– La pandèmia ens ha donat motius per repensar algunes coses. Recentment el catedràtic d’economia Andreu Mas-Colell advertia en un article que recollíem a Comunicatur, que suprimir l’actual teixit empresarial per un nou model pot deixar sense futur moltes empreses i treballadors. Cap a on creu que ha d’anar aquest canvi de model?
Crec que ha de ser  un canvi de model que tingui a veure amb tots els agents turístics, amb tota la gent que esta implicada en el mon del turisme. Això passaria, si miréssim una mica de cara al futur, per exemple, per un pacte nacional de turisme on la unió del sector sigui absoluta, sigui total. Per tant aquestes coses que potser preveu el Sr. Mas-Colell evitaríem que passessin i podríem dibuixar entre tots la destinació que volem.

És important  agafar la Llei de Turisme i reestructurar-la de dalt a baix

– Des que està en el càrrec, segur que ja ha tingut l’oportunitat de trobar-se amb representants de diferents col·lectius i territoris del sector. Què li han demanat que faci des de la Direcció General de Turisme?
Demanat… jo crec que es un moment que més que demanar hem de treballar conjuntament. El que deia abans d’acostar-nos molt al sector, de fer un colze a colze, d’establir aliances per fer-nos més competitius i més competents, sobre tot en línia amb els objectius de desenvolupament sostenible que ens està marcant la Unió Europea.

– L’esperança del sector és diu Next Generation. Però hi ha molta por que les ajudes europees no arribin a les pimes i els més petits, que conformen un teixit molt important en el turisme. Què els hi diria?
Precisament en això nosaltres estem molt a prop del ministeri demanant i reclamant que en l’esborrany que ens estan enviant aparegui de quina manera, via els ens locals, arribaran aquests diners al nostre empresariat turístic.

Cal un pacte nacional de turisme on la unió del sector sigui absoluta, sigui total

– Els guies turístics reclamen ordenar la seva activitat i perseguir les pràctiques que degraden la seva feina, com els freetours i guies intrusos.
Estem treballant molt amb ells. Pràcticament et diria que en les últimes tres setmanes cada setmana ens hem vist. Sobre tot per dibuixar un escenari  on ells puguin tenir un carnet on el turista pugui veure la diferència entre un freetour i realment  algú que s’ha preparat, s’ha format, parla idiomes i te uns estudis que avalen aquest guiatge turístic.

– En quin punt es troba la lluita contra l’oferta il·legal d’allotjaments no reglats, un tema que afecta molt a la ciutat de Barcelona?
Es un punt que nosaltres li donem moltíssima importància. Nosaltres tenim el cos d’inspecció que es dedica a buscar i cercar tota aquella gent o persones que estan intentant fer o posar de manifest un ús il·legal d’un habitatge i això nosaltres ho seguim, et diria que fins i tot ho perseguim i que sancionem en els casos que considerem oportuns.

Estem en un moment que més que demanar hem de treballar conjuntament

– Per acabar, quin missatge voldria traslladar des de Comunicatur als professionals del sector?

Som un sector resilient, que treballa al costat de la gent. Sabem que estem passant uns moments supercomplicats, molt difícils, però certament som gent forta i gent treballadora. Això és el que ens han ensenyat . Quan tothom està de vacances nosaltres servim. Entreguem el nostre temps per ells, per tant això és el que volem fer, estar al seu costat i treballar, colze a colze, per titar endavant i revertir aquesta situació.

Articles relacionats

Back to top button