DestinacionsEmpresesReportatges

Fer un canvi sobtat del model turístic seria perjudicial

El doctor en Economia Andreu Mas-Colell ha tornat a posar en valor la importància de la indústria turística i ha emès les seves propostes sobre el què és podria fer i allò que podria ser un problema per al sector.

Mas-Colell ha explicat que amb la Covid s’ha produït un experiment natural. I concreta: “Ara sabem què passaria si eliminessin el turisme de sobte. Seria un desastre econòmic. Per tant, a curt termini el que hem de desitjar i procurar és que els turistes tornin i que recuperin la situació d’abans de la pandèmia”

El reputat professor, en un article d’opinió al diari La Vanguardia, alerta que malgrat se’n parli d’aprofitar l’ocasió per canviar el model productiu, existeixen molts treballadors que no són reconvertibles als quals se’ls hi hauria de donar una alternativa. “A la multitud de negocis que han patit amb la pandèmia no els podem oferir la perspectiva de continuar patint”, explica l’economista, que diu que seria el que passaria si volguéssim fer aquest canvi de model.

El turisme genera beneficis i costos i és impossible voler mantenir tots els beneficis sense cap dels costos, afirma. “El que hem de fer és micro gestionar. Tenim marge de millora”, sentencia.

Així doncs, el professor confirma que “el turisme és un sector que ha de continuar tenint un paper important en una economia ben diversificada com la catalana” però afegeix que en canvi “no hauria d’esdevenir cabdal” i “s’hauria d’anar millorant” aquesta dependència que qualifica de “l’engrós”.

Mas-Colell defensa un tipus de visitant que a vegades no és considerat turista, com per exemple els estudiants, els que arriben per a conferències i congressos, per a festivals o fins i tot els denominats ‘nòmades digitals’. Seguint amb les prediccions de futur i tendències, l’economista s’atreveix a predir que “els visitants del futur seran més calmats; s’estarà més temps a cada lloc”.

En el seu article també aborda una de les problemàtiques que viu la ciutat de Barcelona com és la regulació de l’allotjament. En aquest sentit, considera que la indústria hotelera i la dels pisos turístics s’haurien de regular conjuntament mentre que considera que el lloguer d’habitacions en una vivenda habitual hauria d’estar fora de possibles limitacions o restriccions perquè “és una manera molt efectiva de dispersar els guanys del turisme entre els ciutadans”.

Tot i que és conscient que alguns actuen de forma fraudulenta, fent passar habitatges turístics per vivendes habituals per saltar-se la normativa, és partidari de perseguir-ho però no de prohibir-ho.

Entre les receptes que proposa Mas-Colell per a una bona gestió del turisme hi ha la creació de noves destinacions a l’interior de Catalunya on no hi haurà tant conflicte amb la població, assignar franges horàries per als turistes i per als locals, regular la tipologia de botigues o utilitzar taxes turístiques per millorar la qualitat.

Articles relacionats

Back to top button