superior

AAVV i TTOO

Es manté la situació crítica de les agències de viatges

Pràcticament la meitat dels treballadors de les agències viatge es troba encara en ERTO. Segons dades del Ministeri de la Seguretat Social el percentatge és del 48% en les agències, sent el sector econòmic més afectat per Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació.

A Espanya hi ha pràcticament mig milió de treballadors en ERTO i els vinculats al món del turisme són els que acaparen major percentatge de treballadors en aquesta modalitat. El 52% del total de treballadors en expedient pertanyen al sector del turisme.

A part de les agències de viatges, amb aquest 46% en ERTO, cal tenir en compte les empreses de transport aeri, amb un 34%, i les d’allotjament amb un 26%. Així, els vinculats al turisme mantenen altes cotes d’afectació mentre que altres sectors econòmics han sortit de la crisi provocada per la COVID, fa un any hi havia 3,5 milions de treballadors en ERTO (set vegades més a l’actual).

I la situació es manté crítica
Les últimes dades d’arribada de turistes són devastadors. Fins al maig, últim mes de què es tenen dades oficials, els turistes internacionals van caure un 69,7% respecte al 2020. Si en els primers cinc mesos de l’any passat van arribar a Espanya més de 10,6 milions de turistes internacionals, en el que portem d’any tan sols són 3,2 milions. I la despesa turística generada també ha caigut un 71,5% respecte el mateix període del l’any anterior.

Amb aquest panorama les agències de viatges tenien posades les esperances en els viatges de l’Imserso que ja s’han posat a la venda amb l’obertura del període d’inscripció. Segons el govern les previsions és que comencin l’1 d’octubre, però les agències dubten d’aquesta data.

A més, critiquen que aquest any el nombre de places (816.000) s’hagi reduït un 13% amb el que les agències calculen que ingressarien 1,5 milions menys pels viatges de l’Imserso. Contràriament a la disminució de 120.000 places, els representants del sector de les agències sol·licitaven al govern el contrari, que s’ampliessin fins al milió i mig l’oferta per a aquesta temporada. Recorden que per cada euro invertit en aquest programa l’administració recupera 1,58 euros en quotes a la Seguretat Social.

Articles relacionats

Back to top button