Organismes / Política turística

L’accessibilitat es generalitza al sector turístic

La companyia de lloguer de cotxes Hertz, RENFE i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona són algunes de les últimes empreses i institucions que aposten per apropar la seva oferta al segment de persones amb discapacitats i mobilitat reduïda.

El Ministeri de Foment acaba d’editar una guia de serveis ferroviaris per a persones amb discapacitat que amplia l’edició de juliol de 2007. La nova publicació contempla, per primer cop, les necessitats de les persones amb cadira de rodes i d’aquelles amb deficiències visuals que viatgen soles.

D’entre les millores incorporades per RENFE i Adif destaquen, entre d’altres, l’augment del nombre d’estacions i trens accesibles i els serveis d’ajut immediat sense necessitat d’avís a les principals estacions. Renfe està desenvolupant un Pla d’Accessibilitat que té com a objectiu l’adecuació total del sistema ferroviari espanyol l’any 2010. La inversió prevista és de prop de 288 milions d’euros.

També en el sector del transport, Hertz ha anunciat la posada en marxa d’un nou servei de lloguer de vehicles adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. El preu del lloguer és el mateix que el d’un cotxe sense adaptar i inclou cobertura parcial de danys per colisió i contra robatoris.

En el cas del sector públic català, cal destacar el conveni per a l’elaboració d’un pla d’accessibilitat turística a les comarques gironines, signat recentment pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona i la Fundació Once.

Aquest conveni, amb un pressupost de 65.000 euros, pretèn la implantació de productes, la creació de paquets turístics específics adreçats a persones amb discapacitats, i la seva comercialització. La posada en marxa d’aquest pla d’accessibilitat turística s’iniciarà a l’abril de 2008 i finalitzarà a l’abril de 2009.

L’impuls al turisme accessible representa, a banda de garantir un dret al col•lectiu de persones amb discapacitats i mobilitat reduïda que el formen, una oportunitat de negoci dintre del sector turístic, principalment pel seu potencial.

Segons xifres facilitades per Turisme de Catalunya, al món hi ha més de 500 milions de persones amb discapacitat física, intel•lectual i sensorial, més de 50 milions a Europa, a l’Estat espanyol, al voltant de quatre milions i a Catalunya, prop de 377.000. A més, aquests turistes acostumen a viatjar acompanyats i fora de la temporada alta, contribuint d’una manera important a la desestacionalització de la destinació.

Back to top button