superior

Destinacions

La Val d’Aran, primera destinació de muntanya acreditada amb el Biosphere Destination

La Val d’Aran ha rebut el distintiu Biosphere Destination, que acredita el seu projecte de turisme responsable i sostenible amb l’entorn. Es tracta de la primera destinació de muntanya de Catalunya que rep aquest certificat, que atorga l’Institut de Turisme Responsable, entitat associada a la UNESCO, i que valora l’equilibri del projecte turístic en el camp social, cultural i mediambiental.

Per rebre aquesta distinció, els municipis aranesos han hagut de presentar una memòria on detallen el seu pla d’acció en l’àmbit turístic pels propers anys. El document aposta pel turisme responsable i la cura de l’entorn natural, un dels principals atractius pels que visiten aquesta zona del Pirineu. Precisament, és el manteniment del medi natural de la Val d’Aran que els fa competitius com a destinació de qualitat.

Els distintius Biosphere tant els poden rebre destinacions, com empreses i establiments o productes turístics, i fins ara a Catalunya només la tenia la ciutat de Barcelona. En cada cas, existeixen diverses subcategories per tal d’adaptar els estàndards de sostenibilitat que es requereixen al tipus de sol•licitant. Això fa que la Val d’Aran hagi rebut el Biosphere Destination, propi d’entorns rurals, mentre que la capital catalana compta amb el Biosphere World Class Destination, específic per les ciutats.

En ambdós casos, però, les institucions autòctones han hagut d’acreditar que compten amb un projecte turístic a llarg termini que contempla el desenvolupament equilibrat de tres potes: l’ambiental, la cultural i la social. A més, l’organisme internacional tindrà cura que es respecti aquesta planificació, ja que en cas contrari té potestat per retirar l’acreditació.

Els certificats Biosphere Responsible Tourism es distingeixen d’altres acreditacions esteses en el sector —ISO, EMAS o la Q— perquè aglutinen en un únic segell atributs de sostenibilitat relacionats amb diversos àmbits. Així, els auditors tenen en compte des de la qualitat dels serveis fins a l’impacte del turisme sobre els ciutadans locals, passant per criteris mediambientals. Cada cop són més els turistes que tenen en compte el respecte per l’entorn a l’hora d’escollir destinació per les seves vacances.

Articles relacionats

Back to top button