superior

TransportEmpreses

Investiguen ajudes il·legals als aeroports de Girona i Reus

La Comissió Europea persegueix les presumptes subvencions encobertes que Ryanair ha rebut als aeroports catalans de Girona-Costa Brava i Reus camuflades en contractes de màrqueting.

L’executiu comunitari ha ampliat la investigació, iniciada el 2013, contra l’aerolínia irlandesa que es podria veure obligada a retornar els imports rebuts per les administracions catalanes. Brussel·les considera ajudes il·legals o d’Estat aquestes contribucions que van lligades a mantenir la presència d’una companyia en un aeroport saltant-se la igualtat de competència.

En un comunicat, la Comissió considera, segons el seu parer, que els contractes de màrqueting de Ryanair amb les autoritats públiques de Catalunya són ajudes il·legals. Ha anunciat una investigació per corroborar o no aquesta opinió preliminar.

Aquesta pràctica d’ajudes econòmiques públiques, que ha estat el modus operandi habitual de Ryanair amb els governs regionals, vulnera les lleis comunitàries. Amb la injecció de diners públics les companyies beneficiàries redueixen els seus costos i mantenen la seva operativa als aeroports secundaris.

La Comissió Europea ja va investigar fa anys les ajudes estatals a Ryanair a Alemanya, a l’aeroport de Frankfurt-Hahn. També va obligar a retornar a les arques públiques francesos 8,5 milions d’euros per ajudes estatals il·legals que va rebre el 2008 i 2009 vinculades a l’aeroport de Montpeller. Per aquest cas la Direcció General d’Aviació de França va arribar a requisar un avió de l’aerolínia irlandesa com a garantia de cobrament de la tornada d’aquesta subvenció.

Com pot enfonsar Ryanair una destinació?

Articles relacionats

Back to top button