superior

Allotjament

Catalunya incentiva que els particulars lloguin casa seva als turistes

El Govern català ha aprovat l’informe elaborat per la Comissió per a l’Economia Col·laborativa que promou que els ciutadans particulars lloguin de forma no professional part de la seva vivenda habitual als turistes. Dóna carta de naturalesa a l’activitat de plataformes com AirbnB que ofereixen habitacions en cases particulars amb la consideració de “no professional”.

Un cop aprovat aquest informe, que aborda l’encaix de l’economia col·laborativa i de les plataformes a Catalunya, l’executiu incorporarà les modificacions necessàries en les normatives sectorials afectades. En aquest cas la normativa de turisme quedarà adaptada a les indicacions realitzades per aquesta Comissió. Tot i que la iniciativa es presenta com una fórmula per “garantir una competència lleial i el respecte als drets dels consumidors i els dels treballadors”, la incorporació dels particulars en el negoci de l’allotjament suposarà la introducció de més competència en el mercat i amb obligacions legals diferents. El sector ja el considera competència deslleial.

En matèria de turisme l’informe de la Comissió proposa la creació d’una nova modalitat, la llar compartida, que es defineix com una “oferta turística no professional consistent en compartir l’habitatge principal (domicili habitual i permanent) per períodes de curta durada sense limitació anual”. Els requisits per exercir aquesta modalitat són l’empadronament en l’habitatge on es realitza l’activitat, la cèdula d’habitabilitat vigent i l’oferta d’un nombre màxim de places.

L’informe descriu que l’economia col·laborativa és una nova realitat empresarial i social gràcies a la tecnologia digital i les plataformes tecnològiques que permeten els ciutadans esdevinguin agent productor i ofereixi o intercanviï serveis o recursos.

Articles relacionats

Back to top button