TT.OO. AA.VV.

El nombre d’agències de viatges creix a Catalunya per primera vegada en tres anys

El nombre d’agències de viatges a Catalunya s’ha situat en 1.157 fins a finals de juliol, fet que suposa per primera vegada, després de tres anys d’ajustos, un lleuger increment, nou oficines més, respecte a les 1.148 agències que hi havia el desembre del 2010, segons ha informat Amadeus.

D’aquesta manera, comença una tendència d’estabilitat al parc d’agències català després dels ajustos del 2007, ja que el 2009 van tancar 199 agències i el 2008 unes 149. Juntament amb la Rioja, Madrid i Galícia, Catalunya es converteix en la comunitat amb major estabilitat en la seva xifra d’agències de viatges.

Catalunya compta amb 1,54 agències per cada 10.000 habitants, xifra superior a la mitjana estatal, establerta en 1,43 agències. De les 1.157 agències catalanes, el 52,46% són pimes, mentre que el 47,54% restant són oficines integrades en grans cadenes nacionals o multinacionals. Catalunya segueix mantenint-se en més de 6 punts per sota dels nivells de concentració empresarial que es donen en el conjunt espanyol. No obstant això, si es compara amb el comportament registrat a tancament de 2010, s’observa que, en el que portem d’any, Catalunya segueix mantenint una lleu tendència cap a la concentració: a finals de 2010 les grans empreses van representar el 46,95% del total de la comunitat.

Barcelona i Lleida són les províncies que concentren la major proporció d’agències vinculades a grans xarxes: 48, 57% a Lleida (17 de les seves oficines) i 48,36% a Barcelona (473 oficines). Poca diferència amb Tarragona, on les grans cadenes són propietàries de 34 dels seus punts de venda, un 47,22% del total. Girona registra el menor nivell de concentració empresarial: un 36% dels seus establiments (26 oficines) s’integren en grans empreses.

La comunitat catalana té prop del 17% de les agències del país, precedida per Madrid (22,3%), i seguida per Andalusia (10,5%).

Paul de Villiers, director general d’Amadeus Espanya, comenta: “Tot sembla indicar que anem assistint de forma progressiva a l’estabilització del parc d’agències de viatges a Espanya després de tres anys de dur ajustament, motivat pel sobredimensionament del sector i la crisi. Els sis primers mesos així ho confirmen, doncs tan sols cinc comunitats autònomes han comptabilitzat baixes d’agències. No obstant això, hem de ser prudents fins a tancar l’any,doncs la principal fortalesa del sector ara mateix resideix en el mercat receptiu més que en l’emissor i la incertesa econòmica segueix sent gran”.

A tot Espanya, el nombre d’agències de viatges es manté invariable des del començament del 2011, i al tancament del primer semestre el número s’ha situat en les 6.826, un 0,74% més (50 oficines noves).

Back to top button