superior

EstudisFires i Congressos

És compatible el desenvolupament sostenible del turisme al Mediterrani?

El difícil equilibri entre preservar els recursos i mantenir un creixement sostenible i inclusiu a la regió mediterrània des del punt de vista turístic ha estat objecte de debat a la Convenció de Turisme Sostenible del Mediterrani 2019.

Aquesta cimera, celebrada a Barcelona, ha estat organitzada per la Diputació de Barcelona i el projecte europeu BleuTourMED i ha aplegat a la Comunitat MED de Turisme Sostenible. La Diputació de Barcelona, compromesa des de fa temps amb la Certificació Biosphere Responsible Tourisme, s’incorpora al projecte InterregMed “BlueTourMED 2016-2019” que dóna la oportunitat de conèixer els 18 projectes de turisme sostenible que es porten a terme a la Mediterrània.

El repte és molt gran, perquè parteix de la idea de preservar els recursos naturals i garantir la qualitat de vida dels països de l’entorn mediterrani sense renunciar al turisme, sector que es considera clau, però que no pot seguir creixent indefinidament a destinacions ja saturades i que produeix un impacte ambiental molt considerable.

Per quadrar el cercle, la Comunitat MED de Turisme Sostenible te una sèrie de projectes de cooperació territorial, actius a 12 països i que involucren fins a 200 organitzacions. Tots els projectes intenten desenvolupar solucions implementant accions a la costa nord del Mediterrani i dissenyant estratègies en el marc del programa Interreg MED que va començar al novembre del 2016.

Així, per exemple, a la convenció, a nivell global, van tractar temes com els següents:
Promoure l’evolució conjunta de les activitats humanes i els sistemes naturals en les àrees costeres turístiques del Mediterrani.
– Projecte MITOMED+. Va presentar eines i resultats d’aquest projecte que pretén augmentar el coneixement i el diàleg social en cadascuna de les vuit entitats del continent que participen en el projecte.
Com desenvolupar i gestionar productes ecoturístics e àrees protegides i amb una petjada ecològica mínima.

La cimera va tenir diverses taules rodones i va reunir més de 70 ponents, entre representants d’autoritats públiques com els Ministeris de Turisme de Croàcia i Grècia i Turisme de Portugal; destinacions regionals clau com Toscana, Catalunya, Occitània, València, Tessàlia, Lazio o Emilia Romana; destinacions urbanes como Barcelona, Dubrovnik, Gènova i Limassol; i també representants de la Comissió Europea, la Xarxa de Regions europees per a un turisme sostenible i competitiu (NECSTouR) i la Unió per al Mediterrani (UpM). El sector privat va estar representat pel Consell Mundial de Viatges i Turisme, l’Associació Europea de Turisme i Exceltur.

Però la Convenció també va ser crítica amb les empreses i las administracions públiques. Així, per exemple, el professor de màrqueting turístic de la Universitat de Surrey, Xavier Font, a la conferència inaugural, va dir que si bé totes les empreses diuen que la sostenibilitat és important, només un 2% tenen accions concretes en els seus programes. O que el 70% dels hotels de Copenhaguen tenen alguna certificació, mentre que a Barcelona només la tenen un 5%. També és va afegir a la polèmica sobre el turisme de qualitat (veure article a Comunicatur) dient que el turisme més sostenible és el que atrau a visitants propers a la destinació, perquè s’incorporen millor a la vida de la ciutat, mentre que els que venen de llocs llunyans causen més impacte en el medi ambient i en la ciutat.

El paper de les administracions també va ser objecte de crítiques, ja que els experts pensen que s’hauria d’implementar la sostenibilitat en totes les àrees de l’administració. Però el seu paper principal en els problemes turístics derivats de la massificació és el desenvolupament del transport sense una planificació i que les polítiques de l’administració són reactives i no preventives.

La Convenció és va celebrar entre els dies 5 i 7 de juny i va tenir lloc a l’hotel Alimara de Barcelona, perquè la organització va comptar també amb el suport de l’Escola Universitària del CETT de la Universitat de Barcelona. De fet, la presència del món universitari també va ser destacable, ja que a la cimera van participar diverses institucions acadèmiques, com la Universitat París 1 Panthéon-Sorbonne, la Universitat Ca’ Foscari de Venècia, la Universitat de Surrey, la Universitat de Girona, les principals facultats de turisme de Catalunya i UNIMED – Unió d’Universitats del Mediterrani, que associa 118 Universitats de 23 països d’ambdues riberes del Mar Mediterrani.

Vull veure el web de la Convenció

El Summit del The Shopping & Quality Tourism s’encalla en la definició del Turisme de Qualitat

Articles relacionats

Back to top button