superior

Fires i Congressos

Els càmpings treuen pit i es potencien com a lobby

El Congrés de Càmpings presenta les dades de l’impacte econòmic i reivindica la importància del sector

La transformació que en els darrers anys han experimentat els càmpings i la major demanda d’experiències i aire lliure ha fet que actualment sigui una de les tipologies d’allotjament de referència. Aquest fet i el buscar un major reconeixement per part de l’Administració i de la població ha fet que el primer Congrés de Càmpings de Catalunya (veure la notícia a Comunicatur) hagi estat un èxit. Especialment després de la presentació de l’informe sobre l’impacte econòmic del sector, que ha posat sobre la taula unes dades inqüestionables:

• 353 càmpings i 250.000 places d’allotjament. Representen el 49,6% del conjunt de places d’allotjament a Catalunya.

  • Ocupen a 15.695 treballadors directes i a 40.000 indirectes.
  • 2.467 milions d’euros anuals d’impacte econòmic, repartits de la següent manera:
    – 29,3% va al transport
    – 22,6% a l’allotjament pròpiament dit (500 milions d’euros)
    – 21,8% a activitats
    – 17,2% a manutenció
    – La resta a altres despeses

Això significa que els càmpings contribueixen a l’economia de Catalunya en uns 2.000 milions d’euros anuals.

  • 4.026.771 turistes van optar pels càmpings com a modalitat d’allotjament a Catalunya a l’any 2023, amb un total de 19.248.700 pernoctacions, el 30 % de les pernoctacions generades a Catalunya.
  • El sector del càmping a Catalunya és líder en demanda turística al conjunt d’Espanya i té un creixement sostenible i sostingut, que se situa al voltant del 5% anual.
  • El càmping és líder en sostenibilitat. L’estudi mostra que fa més de 25 anys que el sector treballa en termes de sostenibilitat, conscients que l’entorn és un dels principals actius que té. Les inversions que es realitzen cada any als establiments prioritzen les mesures tant a nivell d’eficiència energètica com de millora de la gestió de l’aigua. En aquest sentit, els càmpings han aconseguir reduir en els últims 20 anys al voltant d’un 60% el consum d’aigua amb diferents actuacions de recirculació i reaprofitament de l’aigua.

L’estudi “Càmping a Catalunya: impacte econòmic, dades rellevants i beneficis sostenibles” ha estat elaborat per BIM Consultors i és el primer que presenta el sector en col·laboració de la Direcció General de Turisme de la Generalitat.

Podeu veure l’informe complet al web de la Federació Catalana de Càmpings AQUÍ.

Creació d’un lobby europeu

El congrés també ha reunit, per primer cop a Catalunya, a operadors europeus de referència, com l’especialista en càmpings d’Europa ACSI; l’alemanya ADAC, i el Touring Club dels Països Baixos (ANWB). També hi han participat representants de la Universitat de Rijeka (Croàcia), d’ECOCAMPING Service i algunes de les principals organitzacions de càmping d’Europa: l’associació de càmpings italiana (FAITA), la francesa Fédération Nationale de l’Hôtellerie de Plein Air, i la catalana FCC. Tots ells han participat en diferents taules rodones.

Fruit d’aquesta trobada s’ha consensuat promoure un lobby europeu per fer front als reptes del sector. La idea dels càmpings catalans és la de unir els principals líders del sector, les grans destinacions campistes d’Europa i els operadors capdavanters, perquè tots ells comparteixen les mateixes preocupacions. Entre d’altres, destaquen l’adaptació dels establiments al canvi climàtic i tot el que comporta; la digitalització  per aconseguir més eficiència en els processos i oferir més valor a l’atenció al client; i  la retenció de talent laboral per avançar en la professionalització del sector i seguir mantenint la qualitat dels establiments.

Articles relacionats

Back to top button