superior

Estudis

Què proposen per al turisme els partits que es presenten a les eleccions catalanes?

El CETT ha organitzat un debat amb representants de les formacions polítiques que hi concorren a les eleccions al Parlament de Catalunya d’aquest proper 12 de maig. Com a resultat d’aquesta trobada el propi CETT ha difós les reflexions i propostes més destacades que van expressar en aquest acte els partits PSC, ERC, Junts +, CUP, En Comú Sumar, Ciutadans, Partit Popular i VOX.

Selecció del CETT de les frases clau de cada partit:

Eva Menor (PSC)

 • “És importantíssim invertir en energies renovables, descarbonitzar el sector i tenir dades per redirigir els fluxos turístics.”
 • “Catalunya és la porta d’Europa i no hem de fugir d’una planificació dels sistemes de connexió cap a dintre i cap a fora. Hem de fer un desplegament de transport públic i apostar per la xarxa ferroviària i a escala local gestionar d’una manera més respectuosa.”
 • “La col·laboració entre les administracions turístiques és un exemple positiu actual, hi ha molts acords publicoprivats. Tots perseguim el mateix model de turisme sostenible.”
 • “Una de les infraestructures pendents és l’ampliació de l’aeroport. El sector privat ens ha donat una lliçó de com es gestionen aquestes coses.”

Jordi Orobitg (ERC)

 • “Estem promovent un compromís nacional sobre el turisme sostenible i treballant sobre punts claus com el port, l’aeroport, el corredor mediterrani, les infraestructures ferroviàries, etc. El que es tracta és de maximitzar i optimitzar els recursos.”
 • “El Hard Rock té una implicació molt potent sobre el territori, que li suposa un dany evident. Aquest no és el nostre model.”
 • “Volem estar connectats amb tot el món, no només amb qui ens diuen que hem d’estar connectats. I això comporta ampliació. Un sistema aeroportuari propi sense augmentar el seu impacte ambiental. Com per exemple a La Ricarda.”
 • “La imatge de Barcelona és equiparable a la de qualsevol gran ciutat turística.Hem de treballar per l’excel·lència, que no vol dir riquesa. Hem de fugir la imatge de turisme de borratxera.”

Joan Canadell (Junts + Puigdemont per Catalunya)

 • “Catalunya és una destinació líder en turisme i ho continuarà sent, perquè és un territori que ho té tot. El que hem de fer és que el 12% del PIB i el 15% de llocs de feina hi continuïn sent, però d’una altra manera. I per això necessitem la tecnologia i la transició a energies netes.”
 • “Catalunya té un greu problema d’infraestructures que també afecta el turisme. Només s’executen un 60% dels pressupostos de l’estat en infraestructures. En els darrers 40 anys l’Estat ha generat un deute amb Catalunya d’entre 50 i 60 milions d’euros: ampliació de l’aeroport, corredor mediterrani, no es fan nous km de Rodalies, autopistes que no poden fer manteniment, serveis públics deficients, etc.”
 • El sector per si mateix és el primer interessat en què aquesta transformació sostenible tingui lloc. Quan a Lloret es posen d’acord per comprar una dessalinitzadora és un exemple de responsabilitat.
 • En relació amb el Hard Rock el candidat va declarar: hem de gestionar les externalitats: consum d’aigua, emissions de CO₂, saturació provocada pel turisme, salaris baixos, preu de l’habitatge, etc.

Eloi Redón (CUP)

 • “El turisme és un sector econòmic més i l’única aposta sostenible és apostar pel decreixement. Necessitem renovar la llei del turisme, que fins ara no s’ha tocat i planificar d’acord amb les necessitats de la població i redistribuir.”
 • “Sobre mobilitat tenim un debat obert: volem mobilitat per tothom o per uns pocs? Fins ara s’han fet apostes i inversions que no són útils per a la ciutadania. Ni xàrters ni privats, el que volem és transport públic de qualitat. No volem ampliacions: ni més aeroports ni més vols.”
 • “Va de triar, hem de triar: la Catalunya de les persones, la Catalunya dels que treballem o només una Catalunya d’Instagram on només som espectadors. Sembla que estem competint per qui és el millor parc temàtic i ens carreguem el territori per vendre una imatge a Catalunya, un producte de màrqueting.”
 • “L’increment de demanada supera moltíssim la capacitat de descarbonització del sector turístic. Ni sostenibilitat ni riquesa, parlem de pobresa i contaminació.”

Enric Bárcena (En Comú Sumar)

 • “El turisme un gran repte: el mediambiental i la sostenibilitat, per què som vulnerables a la crisi climàtica.”
 • “Aquí hi ha una clara contradicció: es vol fer créixer en 20 milions els turistes de l’aeroport, però el territori no els pot assumir. El punt de saturació és alarmant: hem de poder dimensionar el volum de turistes que volem. També hem de limitar els creuers, màxim 3 al dia a Barcelona, prioritzant els que surten o arriben i no els de pas.”
 • “Crec que moltes destinacions voldrien tenir la imatge que té Catalunya. No podem deteriorar-la amb la massificació. Hem de cuidar el nostre patrimoni i no banalitzar-lo.”
 • “Quan parlem d’infraestructures estaria bé que parlàrem de les infraestructures que permetin que els treballadors visquin bé. Els milions destinats a l’ampliació de l’aeroport es podrien gastar en la millora d’infraestructures: sanitat pública, formació, habitatge, combatre la sequera.”

José María Cano (Ciutadans)

 • “Hem d’establir un model de turisme a Catalunya pensant en la col·laboració publicoprivada i entre les diferents administracions. No hem de ser només record en turistes, sinó també en sous i sostenibilitat.”
 • “Com arriben els turistes a Catalunya? Hi ha una necessitat d’ampliació de l’aeroport. Com es descentralitza Barcelona? Amb un bon sistema de rodalies i la posada en marxa del corredor mediterrani.”
 • “A Catalunya no tenim un model turístic, tenim un pla de màrqueting que en fa promoció. Hem d’aconseguir l’equilibri entre els residents i l’experiència dels turistes.”
 • “A Barcelona hi ha un problema d’inseguretat. Els turistes se senten insegurs. No tota la inseguretat està vinculada a la pobresa. Passegeu per les Rambles i veureu el nombre d’incidències que hi ha.”

Àngels Esteller (Partit Popular)

 • “Pel PP el turisme és dels principals motors econòmics de Catalunya. Considerem el canvi climàtic una realitat que hem d’afrontar. És compatible la transformació i la sostenibilitat amb el creixement turístic.”
 • “Pensem que hem de posicionar Catalunya com el millor destí turístic, i per això hem de fer un model que no tenim. Necessitem una oferta diversificada que posi l’accent en l’excel·lència i en la qualitat, per això necessitem més formació.”
 • “El turisme de qualitat deixa molts diners a les botigues, hem de fugir del turisme incívic que el destrueix.  Hem d’ajudar al màxim al sector des de les administracions, ajudar a créixer i no a decréixer.”
 • “Hem de deixar-nos d’excuses i centrar-nos en la gestió i prioritzar el que necessita Catalunya. Hem d’estar hiperconnectats, per això cal ampliar l’aeroport.”

Manuel Acosta (VOX)

 • “Som conscients que sense una xarxa versàtil d’infraestructures, la mobilitat es constreny i és un problema afegit per al turisme i la creació de llocs de treball. Per això defensem l’ampliació de l’aeroport, el corredor mediterrani i l’ampliació B-40. És necessari i fonamental per a Espanya.”
 • “Apostem per diversificar l’oferta turística, promocionar la riquesa patrimonial i cultural i lluitar contra la mala imatge que genera la inseguretat dels nostres barris. La imatge de Catalunya està molt deteriorada per un increment de la delinqüència cap als turistes.”
 • “L’activitat turística ocupa un lloc essencial a la nostra economia, i representant en la seva gran part per petites i mitjanes empreses. Estem en contra d’aquesta política de decreixement, de tornada a la caverna i de polítiques a garrotades. Demanem responsabilitat a qui ha estat al govern.”

Articles relacionats

Back to top button