superior

Estudis

El Banc d’Espanya adverteix al turisme sobre el futur

L'escalfament global provocat pel canvi climàtic afectarà el sector turístic espanyol

L’anàlisi que realitza el Banc d’Espanya al seu butlletí econòmic sobre el sector turístic detecta un “elevat dinamisme el 2023, fins a situar-se en màxims històrics en termes d’arribades de turistes, pernoctacions hoteleres i despesa mitjana per turista”, però també que la temporada d’estiu ha tocat el sostre.

Mentre que els mesos de temporada alta el turisme estranger ha crescut només un 1%, durant el 2023 i principis del 2024, les arribades de turistes internacionals van augmentar entre el 10% i el 25% en els mesos de tardor i hivern. També les zones del nord, amb temperatures més fresques, s’han beneficiat d’aquest nou patró de comportament.

El Banc d’Espanya atribueix al canvi climàtic aquesta modificació del comportament de la demanda a Espanya, Grècia o Portugal. El que pot ser un benefici pel que fa a la desestacionalització també és un toc d’alerta de cara al futur. L’informe comenta que l’escalfament “podria incidir de manera més adversa del que s’ha observat en els darrers anys”.

D’altra banda, el Banc d’Espanya veu aspectes positius com el que els turistes internacionals s’haurien orientat més cap a establiments hotelers de més categoria, fomentant l’increment de la despesa mitjana per turista. També ha detectat la recuperació del turisme de negocis i l’afluència des de països asiàtics i d’Amèrica davant un lleu retrocés dels turistes provinents de països com Alemanya i el Regne Unit.

La reciente diversificación de los flujos turísticos internacionales hacia España. BOLETÍN ECONÓMICO 2024/T2. Artículo 03 (bde.es)

Articles relacionats

Back to top button