Taylor Swift: tot el que toca és or, també pel turisme
És el fenomen global més important del segle XXI juntament amb la Intel·ligència Artificial?
Una noia nord-americana que amb 14 anys s’endinsa en la música country des d’una granja s’ha convertit en la icona més important d’aquest segle. Taylor Swift genera una de les activitats econòmiques conegudes més grans i els seus concerts són per a les destinacions una injecció milionària en hostaleria i turisme.
Els concerts del 29 i 30 de maig al Santiago Bernabéu han suposat més de 25 milions d’euros per a Madrid. Els hotels de la ciutat han facturat uns 19 milions gràcies a la cantant, però també el transport, la restauració i els comerços se n’han beneficiat.
L’efecte swiftonomics a les destinacions
Quan la cantant anuncia un concert els vols a aquesta ciutat multipliquen el preu i s’esgoten en qüestió d’hores, gairebé tan ràpid com la venda d’entrades. Els allotjaments també disparen preus i freguen o arriben a la plena ocupació. Segons eDreams, el fenomen de Taylor Swift va disparar les cerques de viatge a les parades de la seva gira europea: un 473% a Estocolm, 339% a Varsòvia, 176% a Edimburg, 133% a Liverpool i 108% a París.
La gira de la cantant –The Eras Tour- va començar el mes de març del 2023 i acabarà a finals del 2024 amb 149 concerts tancats. Al Regne Unit, els 15 concerts tindran un impacte econòmic de més de 1.100 milions d’euros. Els càlculs de la despesa mitjana que realitzarà cadascun dels seus fans per assistir-hi és de 989 euros.
La revista especialitzada Pollstar ja va informar la tardor passada que la gira de la cantant havia estat el primer espectacle de la història que superava els 1.000 milions de dòlars en ingressos. En un dia va vendre més de 2 milions d’entrades. Per la seva banda, Bloomberg va calcular que el mig centenar de concerts que va fer Taylos Swift als Estats Units van injectar a l’economia 4.600 milions de dòlars. L’anomenen l’efecte swiftonomics.