superior

Empreses

150 milions de multa per a Ryanair, Easyjet, Vueling i Volotea

El Ministeri de Consum ha anunciat la sanció milionària que imposarà a quatre aerolínies per infringir de manera greu la normativa i abusar dels drets dels consumidors.

El juny del 2023 les autoritats de consum van iniciar una investigació sobre el comportament deslleial i abusiu de les companyies aèries. La sanció de 150 milions d’euros imposada ara a les aerolínies Ryanair, Easyjet, Vueling i Volotea per pràctiques abusives en el transport aeri se circumscriuen a cinc infraccions contràries a la normativa de consum:

  1. Tarificació extra per la reserva del seient contigu per acompanyar menors d’edat o persones dependents.
  2. Exigir sobrecost pel transport d’equipatge de mà a la cabina.
  3. Opacitat a la informació precontractual sobre el preu final del servei.
  4. Prohibició de pagament en metàl·lic tant a l’aeroport com a bord de la nau.
  5. Establir un suplement de 20 euros per reimpressió de la targeta d’embarcament a l’aeroport (pràctica sancionada només en el cas de Ryanair).

Pel que fa a l’equipatge de mà als avions, el Ministeri reconeix que les aerolínies tenen dret a determinar pesos i mesures d’aquest equipatge de cabina, però no poden cobrar un suplement al bitllet d’avió. L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va denunciar el cobrament d’aquest equipatge de mà perquè el va considerar un element indispensable del transport dels passatgers.

Un cop coneguda la sanció, les companyies poden recórrer davant el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 i posteriorment tindrien una nova opció de recurs davant l’Audiència Nacional.

L’OCU ha celebrat la sanció del govern espanyol i la qualifica “d’històrica”. L’organització espera que “serveixi com a exemple per a altres autoritats europees i altres companyies que duguin a terme les mateixes pràctiques abusives”.

Articles relacionats

Back to top button