superior

Ara Lleida

La temporada d’esports d’aventura aixeca el teló

Un any més, el territori lleidatà manté el lideratge a l’Estat espanyol pel que fa a l’oferta d’esports d’aventura, amb un total de 171 empreses que ofereixen una gran diversitat de propostes de dificultat variable i pensades per a públics de tot tipus i de totes les edats. El ràfting i el barranquisme, en les activitats d’aigua; les passejades a cavall, el senderisme i la BTT, pel que fa a les de terra, i el parapent, en les propostes d’aire, continuen constituint la columna vertebral del sector, que ofereix un ampli ventall amb més de 50 activitats diferents.

Amb el començament de la primavera, les comarques de Lleida donen el tret de sortida a la temporada d’un sector estratègic: els esports d’aventura. La llarga tradició d’aquest sector, fortament arrelat al territori; les excel·lents condicions naturals i l’entorn paisatgístic privilegiat; el prestigi assolit en l’àmbit nacional i internacional, i el creixement sostingut que el sector ha experimentat en els darrers anys —tot i la conjuntura econòmica general desfavorable— consoliden el lideratge estatal de Lleida en el món dels esports d’aventura.

Segons l’avenç de l’estudi que porta a terme el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, el nombre d’empreses d’esports d’aventura ha crescut lleugerament tot i el context econòmic general desfavorable, amb un increment del 18% respecte al 2008, any en què se’n van registrar 144. No obstant això, la majoria d’empreses —a excepció de les que han obert les portes fa relativament poc— han tingut una davallada en el volum d’ingressos i plantegen el futur amb criteris d’austeritat i optimització màxima dels recursos.

Del total de 171 empreses, 137 pertanyen a la zona del Pirineu i Prepirineu (en destaquen les 37 del Pallars Sobirà, les 29 de la Val d’Aran, les 19 de l’Alt Urgell, les 15 de la Cerdanya, les 13 del Pallars Jussà, les 13 de l’Alta Ribagorça i les 11 del Solsonès) i 34, a la plana (amb 13 empreses a la Noguera, 7 al Segrià i a l’Urgell, 4 a la Segarra, 2 al Pla d’Urgell i 1 a les Garrigues). Cal subratllar l’increment significatiu d’empreses dedicades als esports d’aventura i turisme actiu (26% més que l’any 2008) a les comarques de la plana, les quals ofereixen bàsicament activitats terrestres. En aquests moments, doncs, totes les comarques lleidatanes ofereixen propostes de turisme actiu.

El volum de negoci ha assolit l’any 2011 els 20,6 milions d’euros, considerant només els serveis oferts per les empreses del sector. No obstant això, l’impacte econòmic del sector és de 62 milions d’euros, si hi incloem els conceptes de la mateixa activitat, l’allotjament i els menjars i els extres. Segons les dades preliminars de l’esmentat estudi del Patronat de Turisme, tot i l’increment d’empreses, l’activitat del sector s’ha reduït entre el 2008 i el 2011 en un 14%, com a conseqüència de la recessió econòmica global.

Els esports d’aventura ocupen actualment 2.200 persones, de les quals unes 700 treballen a temps complet, unes 625 a temps parcial i unes 875 són personal autònom o freelance. En l’àmbit dels recursos humans s’observa com la subcontractació entre empreses està esdevenint un model de gestió significatiu en el sector.

Les empreses han gestionat uns 600.000 serveis de turisme actiu (un 4,1% menys respecte a l’any 2008). Les activitats d’aigua són encara les més demandades (366.000 serveis), seguides de les de terra (214.000 serveis) i les d’aire (9.000 serveis). Les comarques de muntanya se situen al capdavant de la pràctica d’aquestes activitats, tot i que cal consignar una tendència a l’increment dels serveis vinculats als esports d’aire (un 22% respecte a l’any 2008), com també l’existència d’un turisme actiu cada cop més consolidat a la plana.

El ràfting encara és l’activitat estrella, seguida pel descens de barrancs, l’hidrospeed i el caiac. Quant als esports de terra, hi ha una lleugera davallada de la BTT i un increment significatiu de l’hípica (rutes a cavall), sense oblidar el trekking i les rutes amb 4×4. Pel que fa als esports d’aire, el parapent continua al capdavant; aquestes disciplines comporten un elevat impacte econòmic a la comarca de la Noguera.

Quant al perfil del client, del client que venia en format “grup d’amics” s’està passant a un client que fa activitats amb la família i/o amb la parella. S’incrementen els usuaris que arriben al territori amb el servei ja contractat o els han regalat un pack en origen i volen provar noves experiències en el seu temps de lleure.

Es tracta d’un visitant geogràficament proper; procedent sobretot de Barcelona i de la seva àrea metropolitana, encara que el nombre d’usuaris de Madrid, el País Basc i València continua essent important. La majoria es desplaça a l’estiu, però també —depenent de les condicions meteorològiques— per Setmana Santa i durant la resta de l’any, aprofitant els ponts festius i les vacances de Nadal. Val a dir que les empreses situades a la plana registren visitants pràcticament tot l’any, a excepció dels períodes més durs de l’hivern.

El client que visita les comarques de Lleida fa una despesa mitjana global diària d’uns 105 € (35 € l’activitat i 70 € entre l’allotjament, un àpat i altres despeses).

Una temporada plena de novetats

Enguany destaca l’obertura del “Tòtem Parc”, a Arfa (l’Alt Urgell), el primer parc d’esports d’aventura de Catalunya amb activitats adaptades per a discapacitats; la celebració dels Sky Games 2012 Ribagorça Romànica, uns Campionats del Món de Curses per Muntanya que aplegaran del 29 de juny al 8 de juliol mil esportistes de 20 països; la nova oferta d’activitats nàutiques a l’embassament de Rialb, o la posada en marxa el 21 d’abril del Canal d’Aigües Braves de Ponts (la Noguera), integrat dins del conjunt ludicoesportiu del Parc del Segre.

Destaquen també les diverses competicions de vol d’àmbit estatal i internacional en les modalitats de parapent i ala delta que se celebraran a Àger i les proves de piragüisme d’àmbit estatal i internacional que es faran al Pirineu lleidatà./Notícia emesa pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

Back to top button