superior

Destinacions

En dotze anys la despesa diària per turista només ha crescut en 45 cèntims a Espanya

El professor d’Economia, Santiago Niño-Becerra, considera que quan es parla de turisme l’única dada que té valor és la despesa que realitza un turista de mitjana cada dia. El número de visitants no és un element a tenir en compte per al professor que critica la qualitat del nostre turisme.

Per tal d’analitzar l’evolució de la despesa turística a l’Estat el professor recorda que l’any 2003 un turista es gastava 82 euros diaris a Espanya. Aquesta xifra va pujar fins els 84 euros l’any 2004, va baixar als 82 el 2005, va continuar baixant fins els 81 un any més tard i així evoluciona amb poques variacions fins arribar l’any 2013 i 2014. En aquests dos anys la despesa mitjana diària puja als 87,7 euros. El juliol d’aquest anys ha tornat a baixar.

“Entre el 2003 i 2015 l’increment de despesa diària de cada turista a Espanya ha estat de 45 cèntims”, assegura Niño-Becerra. Però afegeix que en aquest mateix període el número de visitants ha crescut un 25%. La conclusió “és que cada vegada vénen més turistes però la qualitat d’aquests turistes no ha evolucionat o ha evolucionat poc”. Els visitants gasten molt poc més cada any, 45 cèntims i no és el mateix els cost de l’impacte negatiu que generen 42 milions de turistes que el que realitzen 60 milions. Una afirmació que ataca directament el criteri de sostenibilitat turística per a Espanya.

Els anys 90 ja es parlava de la necessitat de la reconversió del sector turístic espanyol, diu el economista. En el programa televisiu 8aldia, Niño-Becerra no ha negat la afirmació “estem fent un mal negoci amb el turisme”. Tot i que sí que ha comentat que no es pot generalitzar perquè hi ha alguna oferta i alguns turistes que arriben que sí són de qualitat.

Articles relacionats

Back to top button