superior

Terra de Comtes i Abats

Els visitants al Ripollès augmenten gràcies als monestirs romànics

70.000 persones han visitat els dos grans monestirs romànics de la comarca: el Monestir de Sant Joan de les Abadesses i el Monestir de Ripoll, dos emblemes i llocs de visita obligats del producte Terra de Comtes i Abats, dissenyat per promocionar la comarca del Ripollès dins i fora de Catalunya.

Aquesta xifra és una senyal del creixement de visitants i interessats que ha rebut la comarca, com resultat de la promoció realitzada del producte Terra de Comtes i Abats. A més, s’ha registrat un increment dels visitants que van demanar informació a les Oficines de Turisme de Ripoll, de Sant Joan de les Abadesses, de la Vall de Camprodon i de la Vall de Ribes de Freser durant el 2010, sent 20.800 el total de persones.

Tota la comarca està en constant creixement, i aquest increment de visitants és en part gràcies a la creació de centres d’interpretació, espais museïtzats i l’adopció d’una senyalització específica, que permet viure en primera persona la història del territori.

Monuments i recursos emblemàtics de la comarca

El Ripollès disposa de nombrosos recursos com el seu paisatge, els seus monuments, la seva història, els seus camins, la seva gastronomia, però també disposa d’una realitat molt valuosa: és l’escenari de la història catalana. Aquest escenari està present en el conjunt arqueològic del castell de Mataplana i el Santuari de Montgrony, a Gombrèn; al Palau de l’Abadia i el Monestir de Sant Joan de les Abadesses, i en el conjunt monàstic de Santa Maria de Ripoll.

Els principals monuments que formen part de l’itinerari, als quals es pot fer visita guiada, concertada o lliure amb guia interactiva, formen part de la Ruta del Pirineu Comtal. Estem parlant de les poblacions de Gombrèn, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Campdevànol.

Ripoll, capital de la comarca del Ripollès, va ser un dels grans centres de la Catalunya medieval i és per això que s’apodera del sobrenom de Bressol de Catalunya. En ell hi podem trobar un dels monuments romànics més importants, no tan sols per la seva arquitectura i escultura, sinó també per la seva significació històrica: el Monestir de Santa Maria de Ripoll, que va rebre la visita de 48.500 turistes durant l’any passat. Fundat a finals del segle IX pel comte Guifré el Pilós i la seva esposa Guinedilda, va esdevenir un dels centres culturals més importants de l’Europa medieval. L’exposició permanent al Scriptorium dóna a conèixer el món dels copistes medievals de manera interactiva i didàctica.

Pels turistes més curiosos hi ha la possibilitat de visitar una indústria de l’època: La Farga Palau, que va tenir un paper molt important en el desenvolupament industrial per a l’obtenció del ferro durant els segles XVII i XVIII.

El Monestir de Sant Joan de les Abadesses, fundat per Guifré el Pilós a finals del segle IX, va rebre 23.000 visitants durant l’any 2010 i és el principal reclam turístic de Sant Joan de les Abadesses juntament amb el Centre d’Interpretació del Mite del Comte Arnau, ubicat al Palau de l’Abadia. El Centre d’Interpretació vol donar les claus per entendre l’origen i l’evolució de la figura del comte Arnau des d’una perspectiva que abasta el folklore, la història, la música i la literatura.

A Gombrèn, focus de la llegenda del Comte Arnau, hi trobem el Santuari de Montgrony, l’església de Sant Pere de Montgrony, el Museu del Comte Arnau, el Jardí de les Plantes Medicinals (primer jardí botànic de plantes medicinals del país) i el Castell de Mataplana. En aquest últim atractiu turístic es pot contemplar la capella i les restes del castell que van ser residència del llegendari Comte Arnau.

A Campdevànol, anomenat “Jardí del Pirineu” pel seu valor paisatgístic, podem visitar l’Església de Sant Pere d’Aüira, el torrent de la cabana, el camí ral i la Pinacoteca Coll i Bardolet. / informació emesa per Terra de Comtes i Abats ripolles@promotourist.com

Back to top button