superior

DestacatDestinacions

En defensa del turisme familiar: un altre turisme és possible

La ciutat de Calella és una destinació d’èxit i el bressol del turisme modern a Catalunya. Al llarg de sis dècades, la destinació ha sabut mantenir la seva oferta de destinació familiar, adaptant-se als constants reptes turístics, obrint nous mercats emergents i desenvolupant nous nínxols de mercat.

Avui, la comunitat turística de Calella pot exhibir ufanosa la xifra 2.000.000 de pernoctacions l’any, testimoni d’un sector professional, dinàmic i amb ple suport institucional. L’oferta que ha facilitat aquest èxit és una combinació de turisme familiar, esportiu, de benestar i cultural emparada pel sol i la platja.

Ara bé, com a d’altres destinacions i societats obertes del nostre entorn, Calella ha de fer front als diferents reptes que significa concentrar en un petit d’espai un gran nombre de persones disposades a viure intensament el seu lleure.

Recentment, la ciutat ha hagut de patir el cas d’un touroperador que ofertava estades per a joves basades en la ingesta continua d’alcohol. La comunitat turística de Calella s’ha sentit molt dolguda. En primer lloc, perquè un del seus va cometre l’error d’acceptar una proposta d’aquestes característiques. D’altra banda, per la imatge distorsionada que ha ofert a futurs visitants d’aquesta destinació familiar.

Afortunadament la reacció decidida de l’Ajuntament, de la comunitat turística i del suport de la Generalitat, va contenir els conflictes i les conseqüències d’aquesta oferta.

Aquest no és un cas aïllat, és un mal que s’estén a la societat contemporània. El consum prematur i desmesurat d’alcohol s’ha estès a un bon nombre de joves. El fenomen del “botellón” preocupa per igual a pares, educadors i institucions.

Aquest fenomen també es propi dels joves del països europeus que ens visiten. Joves que porten els seus hàbits a les destinacions que els acullen i que poden suposar un greu problema de convivència a les destinacions, especialment les familiars.

Les mesures d’actuació de les destinacions davant d’aquest fenomen no poden ser individuals. Cal una entesa i una coordinació entre els diferents agents de la comunitat turística, les institucions de la destinació i l’Agència Catalana de Turisme. Després cal que les destinacions afectades treballin en col·laboració per poder plantar cara als touroperadors que ofereixen paquets “alcohòlics”; totes unides evitaran que es malmeti la imatge de la seva oferta.

Com no podria ser d’altra manera, Calella vol compartir la seva experiència amb les altres destinacions catalanes que han hagut de patir aquest tipus de fenomen. Només plegats podrem desenvolupar les millors estratègies per preservar la integritat i la sostenibilitat de la nostra oferta turística. És la nostra responsabilitat com a bressol del turisme a Catalunya i ferms defensors del turisme familiar i del benestar.

Montse_Candini

 

Montserrat Candini

Alcaldessa de Calella

Articles relacionats

Back to top button