superior

EntrevistesReportatges

És un moment molt trist per a la comunitat LGTB internacional

Per Juan Julià Blanch president del Comitè Directiu de la ILGTA (The International Gay & Lesbian Travel Association):

No ho puc entendre, estic profundament commocionat i trist pel massiu i devastador tiroteig en el Club Pulse d’Orlando. El meu pensament està amb totes les víctimes d’aquest fatal succés, amb els seus familiars i amics, i amb tota la comunitat LGTB d’Orlando. Des que me’n vaig assabentar del nou i horrorós atac a Orlando a la llibertat de les persones, al valor de la vida, als drets humans i, sobretot, a la lliure elecció d’estimar a qui et dicti el cor, no he pogut evitar que m’assaltin  pensaments que fan sorgir una tremenda sensació de por dins meu. Però no ho permetré . No permetré que la por visqui la meva vida per mi. Seguiré vivint-la, com sempre he cregut que l’havia de viure, lliurement i amb orgull.

Seguiré besant al meu marit pel carrer i no deixaré que un assassí –que va cometre aquest acte perquè, segons el seu pare, va veure a dos homes besant-se al carrer- provoqui tal barbaritat. Seguiré pensant que els espais que he creat als Axel Hotels són espais necessaris, perquè són espais on la llibertat, l’acceptació de l’altre –sigui quin sigui el camí que ha decidit recórrer-, és el camí que vull emprendre, perquè matar per veure com dos éssers humans es besen mai pot ser un motiu que justifiqui violència. Aquest camí, que tots els integrants de la comunitat LGTB hem decidit fer conscient i voluntàriament, no és fàcil. Vivim en una societat on la majoria estima i es sent atreta sexualment per l’altre gènere, per la qual cosa prendre la decisió d’estimar a algú del teu mateix sexe és assumir que, segurament, trobaràs rebuig per part de persones properes i/o llunyanes en la teva quotidianitat, senzillament per ser com ets. Però en el meu cas ha pagat la pena, ja que m’ha permès viure essent fidel a allò que sento i penso, i aquest punt és indispensable per a ser feliç i ningú t’hauria de fer renunciar-hi. Però, per què els meus amics i comunitat han de ser un objectiu dels intolerants pel simple fet de viure essent fidel a tu mateix? No te cap sentit. Desgraciadament vivim en un temps on comença a ser habitual ser l’objectiu de l’odi d’aquells que no poden acceptar un altre dogma que no sigui el seu, del tipus que sigui. Fins on arribarà tot això? Per què no podem respectar a l’altre? On ha quedat la nostra humanitat? Quan ens n’adonarem que el lloc de naixement, idioma, color de la pell, religió, etc, no fa que siguem diferents en essència, sinó en tot cas només en allò que és superficial? Quan podrem connectar des dels valors bàsics de la humanitat que ens uneixen i no des d’aquells que ens separen?

No deixaré que el pensament que això podria haver passat en un dels hotels Axel m’acovardeixi. Som el mateix target, vivim, celebrem i volem compartir –amb tots aquells que ens coneixen i ens estimen- un espai de llibertat i acceptació amb la resta de la població. És justament per aquest motiu pel que ara veig que som un objectiu per als intolerants. Però no canviaré ni una sola coma del llibre de la meva vida per això. Ni Axel Hotels canviarà tampoc el seu pla estratègic d’expansió en pro del foment de la llibertat, de l’acceptació, de la normalització i de la creació d’espais lliures de prejudicis. Estic convençut que el terror no podrà amb tots els que ens mantenim units en la constant lluita pels drets humans, la integració i la normalització del col·lectiu LGTB en el món sencer, perquè units en l’amor guanyarem sempre la batalla al terrorisme. Seguim celebrant l’orgull LGTB encara amb més força arreu, mai podran prendre’ns allò que som i els nostres drets, ni deixarem de ser qui som per molts atacs que rebem, ja que si algun dia cedim al xantatge  de la intolerància ja no serem nosaltres.

Però no podem oblidar que els assassinats de la discoteca gay d’Orlando també ha estat un clar atac al turisme mundial, però amb un gir pervers envers una minoria –lesbianes, gays, transsexuals i bisexuals-. El turisme LGBT representa aproximadament el 10% de tots els viatgers del món. Considerant que una mica més de 1.000 milions de persones viatgen (segons la OMT), el col·lectiu LGBT representaria uns 100 milions de persones. La comunitat LGTB acostuma a gastar més durant les seves vacances, viatja més sovint i moltes vegades ho fa en temporada baixa, per la qual cosa ara, el meu target , està en el punt de mira de moltes destinacions. És la primera vegada que grans organitzacions mundials del sector turístic han condemnat un atemptat contra la comunitat LGTB de manera enèrgica i contundent. Per exemple, la OMT ha expressat el seu sentit condol a les famílies i amics de les víctimes, al poble dels Estats Units i a la comunitat LGTB de tot el món en aquest difícil moment. El propi Secretari General de la ONU va expressar la seva plena solidaritat amb el poble i amb el govern dels Estats Units també. No obstant això, malgrat aquests comunitats de condemna, les grans organitzacions de turisme mundial, com per exemple, l’esmentada Organització Mundial del Turisme (OMT) o la World Travel Tourism Council (WTTC) no tenen una posició clara i oficial de suport al turisme LGTB. Ambdues organitzacions han invertit en estudis de mercat del turisme LGTB, però quan es tracta de donar veu al col·lectiu LGTB en les seves cimeres i conferències, en general, no els agrada massa aquesta “minoria”.

No seria hora que els líders mundials del viatge, de la industria del turisme i les associacions que representen adoptessin una postura conjunta, no tant sols contra el terrorisme quan puntualment es produeix un fet d’aquest tipus, sinó també un suport decidit per al turisme LGTB? Sempre he pensat que a través del turisme es pot realitzar una estupenda tasca de “relacions públiques” que podria portar-nos a un major coneixement d’altres cultures, d’altres persones, d’altres formes d’entendre la vida que generen, en conjunt, una visió global i una acceptació molt més gran dins de la diversitat que hi ha en la nostra gran família, la dels éssers humans.

juanjuliaAxel

 

 

Juan Julià Blanch
President-fundador Axel Hotels
President del Comitè Directiu de la ILGTA
(The International Gay & Lesbian Travel Association)

 

 

 

 

Articles relacionats

Back to top button