superior

Reportatges

Què proposen per al turisme els partits als seus programes electorals del 26J?

En la campanya per a les eleccions generals del 26 de juny els polítics no parlen de turisme encara que si han dedicat una mica d’espai als seus programes electorals. Fem un repàs a les propostes de PP, PSOE, Podem i Ciutadans per al primer sector de l’economia que aporta el 12% del PIB espanyol.

El Partit Popular donarà continuïtat al Pla Nacional Integral de Turisme amb el qual ha governat els últims anys. Aposta per la coordinació dels diferents departaments i administracions amb competència turística. Defensa la projecció de la imatge d’Espanya de forma comuna. També advoca per la col·laboració públic-privada i per les línies d’ajuda per a la reconversió de destinacions madures. Ha anunciat que crearà la línia de finançament ‘Espanya Inversió Turisme’.

Els aspectes de la Qualitat i la digitalització apareixen al programa electoral, així com una infinitat de productes desestacionalizadores com: MICE, shopping, cultura, gastronomia o salut. L’aposta per la qualitat del PP passa per un Sistema de Qualitat Turístic Español.

El PSOE es fixa en les febleses del sector per presentar les seves mesures de millora. Considera que la pèrdua de competitivitat està lligada a com s’ha desenvolupat el turisme en zones de costa i les illes. De governar, el partit socialista anuncia el Pla Turisme Litoral S. XXI per engegar accions de rehabilitació de la costa superant l’oferta obsoleta. Sobre el conjunt de l’oferta turística, el programa explicita el desenvolupament de productes de major valor afegit i capacitat desestacionalizadora.

Considera necessari canviar els models de gestió actuals per ens públic-privats més àgils i professionalitzats que es basin en aspectes com la competitivitat, sostenibilitat i innovació. També aposta per reestructurar les Oficines Espanyoles de Turisme a l’estranger i promet augmentar recursos per fer màrqueting orientat a la demanda i de forma acordada amb el sector privat, les Comunitats Autònomes i els Ajuntaments. Igual que el PP, vol racionalitzar les marques turístiques que es projecten a l’exterior.

La proposta electoral de Podem s’articula al voltant del turisme sostenible amb un aposta per l’etiqueta verda. Les destinacions turístiques, els establiments i els serveis turístics s’ajustarien a criteris ecoeficients. Aquesta formació política planteja desenvolupar “un nou model turístic per a Espanya i per a cadascuna de les Comunitats i municipis” amb un horitzó de 15 anys.

Respecte als ens de gestió turística Podem fa una proposta similar a la de PP i PSOE amb el desenvolupament d’organismes participatius que incorporin “els interessos dels diferents actors”. Com a actors amb poder de decisió inclou a empresaris, treballadors, polítics, col·lectius ciutadans, gestors, i tècnics.

Per últim, la formació de Ciutadans es decanta per elaborar un Pla Estratègic de Turisme que permeti atreure nous mercats i ampliar l’oferta de productes turístics relacionats amb el patrimoni cultural i artístic. Per a la promoció internacional compta amb potenciar Turespaña. Com la resta de partits Ciutadans parla al seu programa de cooperació entre sector públic i privat.

Pots consultar els programes electorals per a les eleccions del 26 de juny

PARTIDO POPULAR / PSOE / PODEMOS / CIUDADANOS

Articles relacionats

Back to top button