superior

Reportatges

Octavi Bono pren el relleu de Marian Muro al capdavant de la direcció general de Turisme de Catalunya

El fins ara gerent del Patronat de Turisme de la diputació de Tarragona, Octavi Bono, serà el nou director general de Turisme de la Generalitat de Catalunya. Marian Muro, que ha ocupat el càrrec durant cinc anys i mig, torna al sector privat deixant una forta petjada.

El balanç de Marian Muro durant aquests anys està marcat per dues fites fins ara inèdites en el sector turístic català: la implantació de la taxa turística i la regulació dels habitatges turístics.

MuroBonoAquesta advocada barcelonina, exgerent de l’Associació Catalana d’Agències de Viatges (ACAV), va arribar el gener de 2011a l’administració pública amb la difícil tasca de consensuar amb el conjunt del sector de l’allotjament l’impost sobre les pernoctacions. Quelcom que semblava impossible va tirar endavant i Catalunya va ser la primera comunitat de l’Estat a tenir taxa turística superant el precedent fallit d’ecotaxa balear.

El segon gran repte de Muro durant la seva direcció ha estat el procés de legalització de les vivendes turístiques, una tipologia d’allotjament que no estava regulada i actuava de forma opaca en clara competència deslleial amb la resta d’establiments. Treure aquesta activitat de l’economia submergida no ha estat una tasca fàcil. Actualment més de 50.000 habitatges d’ús turístic, que suposen més de la meitat de l’oferta existent, ja estan inscrits en el registre de turisme.

I en aquesta lluita per combatre l’oferta il·legal Muro s’ha enfrontat al gegant internacional Airbnb. La seva direcció general va ser la primera administració pública a nivell mundial a sancionar al líder del lloguer turístic. Muro torna al sector privat incorporant-se al Grup Julià com a directora general per a Espanya.

Octavi Bono, perfil contrastat

Per la seva banda, Octavi Bono és un relleu amb garanties. Amb molts anys d’experiència en el sector turístic com a gerent del Patronat de Turisme de la diputació de Tarragona, Bono ha treballat per la promoció de la marca Costa Daurada. Ha mantingut sempre la confiança dels diferents responsables polítics amb els que ha treballat i s’ha guanyat el respecte dels empresaris tarragonins als que ha donat suport en tasques de comercialització. Destaca com exemple del seu llarg bagatge en el sector turístic el premi al recorregut professional que li va atorgar l’Associació Hotelera de Salou, Cambrils i la Pineda l’any 2009.

La seva titulació acadèmica: Màster en Direcció Pública – ESADE Universitat Ramon Llull, Llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia i Diplomat en Turisme (TEAT). A banda, Bono té formació especialitzada en Innovació i excel·lència a les administracions públiques, Sostenibilitat al sector turístic i Gestió estratègica pel màrqueting turístic, entre d’altres.

Articles relacionats

Back to top button