superior

Destinacions

La ruta Oliba unirà els monestirs de Montserrat i de Cuixà

El departament de Turisme de la Generalitat continua amb la política de creació de rutes “nacionals” anomenades així pel propi conseller Josep Huguet. En aquesta ocasió “es tracta del primer itinerari turístic transfronterer”, segons afirma la conselleria, emmarcada en el projecte europeu “Abat Oliba, fundador d’Europa”. Es tracta d’una iniciativa que té com objectiu crear una ruta turística que combini natura, història i cultura a l’entorn de la figura i la vida de l’Abat.

La ruta unirà els monestirs de Montserrat i de Sant Miquel de Cuixà, passant per Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Vic, Besalú, Elna, Toluges i Prada de Conflent. Compta amb un pressupost de 1, 2 milions d’euros -un 65% dels quals estarà finançat pel programa Interreg de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra- i estarà enllestida al 2011.

Entre les accions que es realitzaran, a més de l’edició d’una guia i la senyalització de la ruta tant en la part francesa com a la catalana, destaquen l’adequació d’accessibilitat per a persones amb disminució i l’adequació interpretativa dels monestirs de Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Cuixà; la recreació en 3D del Monestir de Saint Michel de Cuixà i la instal•lació d’audioguies; la ubicació d’elements interpretatius tecnològics en tres punts de la ruta (Prades,Toluges, Elna); o la creació d’un punt d’interpretació de la figura del Bisbe Oliba al Museu episcopal de Vic.

La iniciativa està impulsada pel consorci Ripollès Desenvolupament conjuntament amb la Direcció General de Turisme, el Consell General dels Pirineus Orientals i l’Associació de Sant Miquel de Cuixà.

El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha presentat el projecte aquest mes d’agost en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) de Prada. “Es tracta de posar a l’abast del turista un llegat geogràfic, històric i identitari comú que conforma un discurs coherent des del punt de vista del turisme cultural” comenta Huguet. “L’objectiu és bastir un producte turístic que posi en valor el patrimoni del país entès en un sentit ampli: històric, natural, monumental, gastronòmic i cultural”.

Back to top button