Organismes / Política turística

El sector turístic es prepara per a la grip A

La pandèmia de grip A no ha provocat excessius problemes a l’activitat turística durant la temporada d’estiu. El sector pren ara la iniciativa i es prepara per afrontar una tardor més moguda. L’Organització Mundial del Turisme (OMT) demana als governs que valorin el turisme com un sector estratègic i prioritari a l’hora de prendre iniciatives contra la malaltia. Per la seva banda, el Gremi d’Hotels de Barcelona ja elabora un protocol d’actuació per fer-hi front a la grip.

L’OMT recomana que s’inclogui als treballadors “crucials” del sector, com ara pilots, controladors aeris, personal de seguretat i treballadors amb contacte directe i freqüent amb els turistes, en les llistes de les vacunes contra la grip A (H1N1) com a mesura preventiva, sobretot en aquells països amb economies “molt dependents” del turisme internacional.

El subsecretari general de l’OMT, Geoffrey Lipman, assegura que el turisme “no afegeix un problema addicional” a la pandèmia i insisteix que “no hi ha motiu” per limitar els viatges. “No proposem mesures especials per al turisme però quan es prenen decisions d’alt nivell, desgraciadament, el turisme no es té en compte en molts països a l’hora de valorar l’impacte que podrà tenir en l’economia de tercers països”, ha destacat Lipman. Tot i això, des de l’OMT es recomana a les persones malaltes que no viatgin a l’estranger i a aquelles que ho facin que segueixin les recomanacions higièniques habituals com rentar-se les mans i cobrir-se al tossir. També proposa contractar una assegurança per evitar imprevistos.

L’OMS (Organització Mundial de la Salut) calcula que la pandèmia durarà entre 12 i 18 mesos més, des de la primera onada. Per aquesta raó, la OMT està preparant una ‘full de ruta’, que es donarà a conèixer en octubre en el marc de l’Assemblea general de l’organització, per dinamitzar el sector que contindrà 15 punts clau de recomanacions per facilitar la reacció ràpida i afrontar la sortida d’una crisi “molt més dura” que les anteriors.

Els hotels de Barcelona es preparen

El Gremi d’Hotels de Barcelona està elaborant un protocol de prevenció i actuació davant de la Grip que espera concloure pròximament. Una de les prioritats és dotar les instal•lacions del material d’higiene i protecció necessaris, com ara màscares i sabons, perquè tant personal com clients tinguin fàcil accés als mateixos.

El gremi, que agrupa 400 establiments, centrarà els seus esforços a determinar els mecanismes necessaris per a la prevenció de la malaltia, així com a desplegar un protocol d’actuació davant de la detecció de possibles casos. La iniciativa del Gremi d’Hotels de Barcelona se suma a les actuacions que ja han prenent les grans cadenes del sector turístic seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i del Govern.

Per últim, Geoffrey Lipman, ha evitat donar xifres però va calcular que l’impacte directe o indirecte de la pandèmia sobre el producte interior brut (PIB) i l’ocupació podria situar-se entre el 3% i el 6%, si bé en alguns països del Carib i a les illes amb interessos molt vinculats al turisme, podria arribar al 30% o el 40%.

Per a l’OMT, l’efecte de la grip A és el repte més important del turisme els últims anys i en una situació d’incertesa, ens trobem davant una segona onada de pandèmia aquesta tardor de la qual no coneixem quin serà el seu impacte. /Ag EP

Back to top button