El turisme nord-americà no s’enlaira a Cuba
Quan està a punt de complir-se un any de l’inici dels vols regulars entre Estats Units i Cuba les aerolínies han reduït connexions o eliminat els seus serveis.
Després de l’obertura de les relacions entre els dos governs el desembre de 2014 les perspectives per al turisme eren eufòriques. En 2016 més de 600 mil nord-americans van visitar Cuba, un 34% més que l’any anterior. Però el més destacat va ser que d’aquests, 285 mil es podien considerar estrictament turistes al no tenir cap relació amb l’illa. Aquesta xifra va suposar un increment del 74% respecte el 2015.
A hores d’ara la tendència s’ha invertit en detectar que l’interès dels nord-americans per visitar l’illa no és l’esperat. L’acord entre les dues administracions permetia fins a 20 vols diaris directes amb l’Havana i 10 més a altres 9 aeroports cubans. Això ha significat 110 vols diaris entre l’illa caribenya i els Estats Units. La demanda no ha donat per a tant.
Tres companyies han reduït els seus vols i Spirit Airlines, fins i tot, ha eliminat la connexió. En el cas de les que han reduït activitat es troba United Airlines que ha incorporat avions més petits i ha disminuït una quarta part les seves rutes. En la mateixa direcció ha actuat JetBlue Airways, la primera a estrenar vols fa un any, que passa d’oferir 800 seients a menys de 300, i Silver Airways que passarà de 9 trajectes setmanals a 6.
El canvi de tendència es pot aguditzar amb el nou perfil del president Donald Trump, molt diferent al seu antecessor Barack Obama. Trump sembla disposat a endurir les condicions en les relacions comercials i turístiques amb Cuba. Obama no va aconseguir aixecar totalment l’embargament i encara les empreses que fan negocis amb l’illa poden ser penalitzades, cosa que no ajuda a promocionar-la com a destinació turística. La situació l’aprofiten les empreses hoteleres espanyoles que mantenen una posició dominant a Cuba i anuncien noves obertures i noves gestions d’hotels.