Empreses

Els experts en finançament proposen una taxa turística municipal

El Comitè d’experts encarregats de presentar propostes de reforma del finançament local aposta per instaurar una taxa turística a tots els municipis com a font de recursos econòmics.

Les conclusions del Comitè es presentaran al Ministeri d’Hisenda que decidirà el seu desenvolupament. Es tractaria d’un impost turístic sobre les pernoctacions que recaptarien els ajuntaments de tot l’Estat per a sufragar els costos addicionals en serveis i infraestructures que generen els visitants. La intenció és gravar al turista i no al resident.

L’impost seria de caràcter voluntari i cada municipi triaria la seva aplicació o no. Conscients de l’existència de taxes ja implantades com la catalana, que l’any passat va recaptar més de 47 milions d’euros, o la balear, de nova implantació, que va liquidar el 2016 més de 40 milions d’euros, els experts sí que suggereixen que es dugui a terme una harmonització de caràcter estatal sobre els imports.

Un element a solucionar és com conviurien dos gravàmens turístics aplicats per dues administracions diferents. A Catalunya i Balears, els únics que l’han experimentat, l’impost és de caràcter autonòmic i general per a tot el territori, mentre que els experts el situen en l’àmbit municipal. Algunes ciutats com Barcelona o Sant Sebastià estan estudiant el seu propi impost local per a turistes.

Articles relacionats

Back to top button