superior

Destinacions

El turisme a Turquia agonitza

La indústria turística, vital per a l’economia turca, està en fallida. Els últims atemptats i ara l’intent de cop d’estat, han portat al país al desastre turístic.

Els hotels estan pràcticament buits. Aquest estiu serà el pitjor des de fa 17 anys, segons l’Associació d’Agències de Viatge de Turquia. En els primers mesos de l’any la caiguda de turistes ja rondava el 30% respecte a l’any anterior. El balanç final pot ser desastrós.

Alemanya i Rússia, els seus principals mercats emissors, han desertat de la destinació. Més de 5,5 milions d’alemanys visiten anualment el país i la falta de seguretat ha reduït les arribades, únicament es mantenen els visitants vinculats a la forta immigració turca a Alemanya. TUI esperava la meitat de les reserves a Turquia abans del fallit cop d’estat.

Pitjor encara ha estat el descens rus, el seu segon mercat emissor, de més d’un 90%. El passat mes de novembre tots dos països van trencar les relacions després de la tensió bèl·lica a la frontera turc-siriana. Moscou va aprovar sancions, entre aquestes limitar els viatges de turisme a Turquia.

Davant la situació el Govern turc ha anat presentant algunes iniciatives per evitar la sagnia de turistes internacionals. S’ha fixat en mercats emissors bastant especials com Ucraïna, Israel, Iran o les monarquies del Golf Pèrsic. També ha redoblat els seus esforços per recuperar l’amistat diplomàtica amb Rússia. I és que el sector turístic genera un 12% del PIB i dóna feina al 7% de la població ocupada.

El govern d’Erdogan ha començat a subsidiar el turisme intern per pal·liar la situació. Ha allargat el nombre de dies d’alguns períodes festius i ha ofert línies de crèdit als ciutadans per a les seves vacances.

La crisi turística turca ha beneficiat a altres destinacions de la costa mediterrània com Espanya i Grècia. Un estudi de GFK, quantifica un increment del 24,5% de reserves per les Illes Canàries i una pujada del 6% a les Balears.

Articles relacionats

Back to top button