Empreses

Obligar els restaurants a disposar d’envasos perquè els clients s’emportin el menjar que els ha sobrat

Catalunya podria ser la primera Comunitat que posi en marxa per llei l’obligatorietat de bars i restaurants a lliurar als consumidors aquell menjar que no han consumit durant l’àpat. Es tracta d’una iniciativa legislativa que pretén reduir el malbaratament alimentari.

Segons dades de l’Agència de Residus, l’hostaleria concentra el 12% de les 262.741 tones d’aliments totals que es malbaraten cada any a Catalunya. La mesura obligaria a bars i restaurants a disposar d’envasos especials pel menjar sobrant, però també anima els restauradors a servir racions més petites.

El Partit Socialista promou la llei que també afecta a supermercats. Els vol forçar a cedir els productes amb data de consum preferent a entitats socials de proximitat. Entre les propostes s’inclou donar avantatges fiscals a les empreses que impulsin plans contra el malbaratament alimentari. Els seus impulsors recorden que sols amb el menjar desaprofitat a la Unió Europea i els Estats Units es podria abastir el conjunt de la població mundial.

A Catalunya cada ciutadà desaprofita més de 100 quilos de menjar l’any. La llei catalana no tindrà un caràcter coercitiu perquè busca la sensibilització social i empresarial. Així doncs, d’inici no es preveu sancionar. Estan estudiant la creació d’un segell que sigui visible entre els establiments compromesos amb la lluita contra el malbaratament alimentari.

Articles relacionats

Back to top button