superior

Formació

El Ministeri potencia l’intercanvi de coneixement turístic, però en l’àmbit acadèmic

La Secretaria d’Estat de Turisme s’ha mostrat molt activa en la signatura d’acords amb universitats espanyoles i l’Organització Mundial del Turisme (OMT) per facilitar l’intercanvi de coneixement turístic i promoure la innovació en el sector. Però aquests acords no tenen una translació real sobre les empreses del sector ja que no inclouen cap fórmula de transmissió de resultats a l’activitat real i es mou en l’àmbit purament acadèmic.

Entre les iniciatives destaca el projecte SICTUR, un sistema d’informació relatiu a la investigació científica turística a través d’Internet.

Els departaments o grup d’investigació de les universitats d’Oviedo, Illes Balears, Alacant, Girona, Rovira i Virgili, Saragossa, La Laguna, Sevilla, Màlaga, Santiago de Compostel•la, La Corunya, Barcelona, Vigo i València, que realitzin un projecte en matèria d’investigació en turisme podrà introduir el contingut del mateix en SICTUR, una base de dades compartida. Les 14 universitats formen la Xarxa-INTUR (Xarxa Universitària de Postgraus en Turisme).

Per al Ministeri “la iniciativa facilitarà el desenvolupament de productes i serveis de major valor afegit i la generació d’un procés d’intercanvi entre tots els actors que fomentarà la creació d’una activitat en xarxa al voltant de la tecnologia i innovació en l’àmbit turístic”. Aquestes bones intencions haurien d’anar acompanyades d’una política real en benefici de les empreses més enllà de la comunitat científica.

Similar és l’acord que ha signat recentment el Ministeri amb l’OMT per desenvolupar una comunitat virtual turística entre els membres afiliats a aquesta organització internacional vinculada a les Nacions Unides. Es tractaria d’implantar “una Plataforma Tecnològica d’Intel•ligència i Innovació Turística en xarxa que desenvoluparà SEGITTUR”, segons informa el Ministeri.

La plataforma ha de permetre l’accés, difusió i intercanvi de coneixement generat pels 390 afiliats a l’OMT a tot el món. L’acord signat pel secretari d’Estat de Turisme, Joan Mesquida, el president de SEGITTUR, Javier Bustamante, i el Secretari General en funcions de l’Organització Mundial de Turisme , Taleb Rifai, pretén “contribuir a la millora de la competitivitat i la qualitat del sector turístic a nivell mundial”. El benefici real d’aquest acord per al sector turístic del país també és, ara com ara, una incògnita.

Articles relacionats

Back to top button