superior

abajo

Reportatges

El canvi climàtic, la reflexió turística

Si canvia el clima canvi tot. El turisme no és aliè ni a les causes ni als efectes de l’escalfament global del planeta.

Les emissions de diòxid de carboni no paren de créixer i aquest any hi haurà un nou rècord. El sector turístic té la seva part de culpa, centrada principalment en el consum de transport. Però la crisi climàtica té efectes sobre el turisme, un sector que es veu directament afectat pel canvi climàtic i, per tant, ha de ser també un dels més interessats en què s’actuï per frenar-lo. Les destinacions de sol i platja i estacions de muntanya ja perceben els efectes.

El sector de l’allotjament ha de seguir amb la conscienciació en l’estalvi energètic i l’eficiència en els sistemes d’ús de l’aigua, la il·luminació i la climatització. Exemples com els desenvolupats a les Balears lligats a les iniciatives de l’economia circular marquen l’anomenat “turisme regeneratiu”. El sector turístic balear podria crear un model exportable a altres destinacions.

La Mesa del Turismo, amb motiu de la Cimera de Clima COP25 celebrada a Madrid, ha considerat el sector víctima d’aquest canvi climàtic, però “rebutja rotundament nous impostos a l’aviació” i es reafirma, diuen, “en la necessitat de buscar solucions realistes, eficaces i eficients “.

Davant el moviment social que encoratja el rebuig a volar la Mesa considera que “s’està demonitzant el viatge, quan l’avió tot just suposa entre un 2% i un 5% de l’emissió de CO2, mentre que altres sectors suposen una aportació molt superior a l’emissió de gasos d’efecte hivernacle”.

En el debat científic queda clar que l’aviació està obligada a innovar en les aeronaus per disminuir el consum de combustible. Això passa per avions més lleugers i aerodinàmics, i motors més eficients que disminueixin l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. El transport ferroviari també ha de millorar les seves prestacions i posar-se a el dia per assumir, com a mitjà de transport més net, un increment dels viatgers conscienciats per la sostenibilitat del planeta.

El sector dels creuers i els ferris són un altre blanc dels moviments ecologistes i de preservació de l’entorn. Les recents innovacions dels vaixells està centrada en la substitució del fuel pel gas liquat. També comencen a estendre els creuers “endollables” a la xarxa elèctrica quan estan atracats al moll, parant motors per evitar les emissions.

El canvi climàtic reclama una la reflexió turística

Canvi climàtic: més desestacionalizació però més competència

El canvi climàtic donarà 9 mesos de temporada alta a Catalunya

Articles relacionats

Back to top button