ReportatgesTransport

Els comptes de l’aerolínia de baix cost líder a Espanya i Europa

Una companyia ha superat els 1.000 milions d’euros de facturació a Espanya i els seus moviments afecten, i molt, a les destinacions turístiques. Les decisions empresarials d’una aerolínia de baix cost deixa en escac a administracions i sector turístic.

A Espanya, Ryanair ha ingressat 1.006 milions d’euros en l’exercici 2018-19, segons dades publicades per Expansión. Aquests ingressos de l’aerolínia de baix cost irlandesa suposen el 13,1% del total facturat pel grup (7.697 milions d’euros)

Ha augmentat els seus números en el mercat espanyol de forma considerable últimament. En el passat exercici la facturació a Espanya ha crescut un 8,2% i un 22,5% en els dos últims anys.

Amb aquests resultats Espanya és el tercer país que li genera més ingressos a l’aerolínia, només superat pel Regne Unit amb 1.714 milions (22,2% del total) i Itàlia amb 1.441 milions (18,7%). En aquests tres països Ryanair concentra el 54% de la seva facturació.

Michael O’Leary

Les amenaces que va fer de tancament, a partir del 8 de gener de 2020, de quatre de les seves bases a Espanya són una mostra més de la seva manera de fer tan peculiar i fora del que és habitual. Sempre polèmica, Ryanair és la companyia controvertida que ha mantingut en funcionament multitud d’aeroports regionals però que canibalitza l’activitat allà on opera. En el cas d’Espanya lidera l’activitat en 17 dels 27 aeroports als quals vola. Seguint a Espanya -dades del primer semestre de l’any publicats per Expansión- ja ha transportat a un 68% més de passatgers que Vueling.

L’objectiu de la companyia irlandesa és optimitzar al màxim tots els recursos, tant propis com aliens. No deixa de pressionar per obtenir més ingressos dels acords amb administracions locals i autonòmiques que la Unió Europea té sota la seva lupa. Ajusta laboralment a les seves plantilles tant com pot. Regateja amb el combustible a les aeronaus, llança globus sonda sobre propostes que col·lisionen amb les normes de navegació aèria i munta distracció permanent en els seus vols per als passatgers a manera de tómbola, encara que amb la retirada de Michael O’Leary de la primera línia de la companyia, les performances també han anat desapareixent.

Però com informa el diari econòmic, tot i el seu lideratge, en els últims 12 mesos Ryanair ha perdut el 38% de la seva capitalització, fins 9.600 milions d’euros.

Articles relacionats

Back to top button