Estudis-antics

Canvi climàtic: més desestacionalizació però més competència

En les pròximes dècades, el canvi climàtic contribuirà a apropar-nos a la tan anhelada desestacionalizació del turisme a Espanya més enllà dels mesos de juliol i a agost, però també tindrà un efecte negatiu: hi haurà major competència de destinacions que ofereixin sol i platja (principal atractiu d’Espanya), fins i tot entre els països nòrdics.

Aquestes són les principals conclusions d’un estudi de la Fundació Empresa i Clima (Fec), en la presentació del qual la seva directora, Elvira Carles, va assenyalar que s’allargarà la temporada “alta” en destinacions del mediterrani fins als 10 mesos anuals. Aquesta ampliació dels períodes de bonança climàtica no té perquè anar unit a un increment del nombre de turistes. De fet, els responsables de l’estudi estimen que es mantindran els turistes però que es distribuiran en el temps. Carles va assenyalar també que l’increment de les temperatures a la costa mediterrània oriental en provocarà una flux cap al nord, cap a zones com el litoral cantàbric i gallec.

On si hi haurà una incidència major serà en el turisme de muntanya i més concretament del de neu, ja que la moderació del fred hivernal i el descens de la precipitacions -en un 10% en les pròximes dècades fins a mitjan segle- provocarà que “les pistes de les cotes més baixes hauran de traslladar-se o reorientar la seva oferta”, segons el catedràtic de Geografia Física de l’Universitat de Barcelona (UB), Javier Martín.

Martín insta els empresaris turístics a iniciar un procés de “mitigació i adaptació” a aquest canvi mitjançant construccions sostenibles, un major aprofitament dels recursos i generalitzar l’ús de les energies renovables, entre altres mesures. Elvira Carles destaca la creixent conscienciació del sector empresarial i els seus esforços per iniciar un procés de canvi que, segons les seves paraules, “alguns ja han començat”. Comunicatur/Ag. EP

Articles relacionats

Back to top button