superior

Destinacions

Catalunya, primera destinació integral Biosphere per la seva tasca en favor del turisme sostenible

Catalunya ha rebut la certificació Biosphere Responsible Tourism que atorga l’Institut de Turisme Responsable (ITR), membre de l’Organització Mundial del Turisme (OMT) i adscrit al Consell Global de Turisme Sostenible (GSTC).

Catalunya es converteix així en la primera gran destinació turística integral que, més enllà de ciutats o destinacions més concretes, assoleix aquesta certificació transversal que garanteix al viatger gaudir d’una experiència sostenible, protegint la cultura, millorant l’economia local i disminuint l’impacte en el medi ambient. A Catalunya, la ciutat de Barcelona i la Val d’Aran ja disposen d’aquest segell.

Des de l’ITR, es destaquen alguns dels requisits en què està treballant Catalunya i que l’han fet mereixedora d’aquest segell: la conscienciació sobre l’ús racional de l’aigua i per l’estalvi energètic; les polítiques de compensació de les petges de CO2; i la implicació de tots els departaments de la Generalitat i del sector privat en favor de la sostenibilitat. El president de l’ITR, Tomás Azcárate ha afirmat que “Catalunya ha assumit la responsabilitat cap a un model de turisme sostenible” i que aquest rol es veurà reflectit en la Cimera Mundial del Turisme Sostenible que tindrà lloc del 26 i 27 de novembre a Vitòria.

El president del Global Sustainable Tourism Council (GSTC), Luigi Cabrini, ha destacat que “Catalunya històricament ha treballat molt pel turisme sostenible i és un orgull per a nosaltres que una destinació tan reconeguda internacionalment rebi aquesta certificació perquè nosaltres també en sortim reforçats.“

El Pla Estratègic de Turisme de Catalunya 2012-2016 impulsa un model de turisme responsable, ambientalment sostenible, socialment inclusiu i universalment accessible. En aquest sentit, el conseller Felip Puig ha destacat que “aquesta certificació suposa un reconeixement internacional a la tasca que estem duent a terme en col•laboració amb les diferents institucions i amb una bona concertació amb el sector privat. En definitiva, un reconeixement al nostre model de turisme compromès amb la sostenibilitat que ara, per a Catalunya, ja no és només una obligació, una necessitat i una oportunitat de negoci, sinó una convicció i un valor ètic que hem interioritzat”.

La certificació arriba després de poc menys d’un any en què s’ha dut a terme un procés intens de definició, validació, auditoria i certificació,  “i no és un punt i final sinó un al•licient més per continuar millorant i mantenir-nos com a una destinació turística líder al món”, ha assegurat Puig.

Articles relacionats

Back to top button