superior

MercatsReportatges

L’atemptat de París atordeix al sector turístic europeu

El turisme i la seguretat sempre van lligats i l’atac terrorista de París pot tenir efectes sobre l’activitat i les empreses. Més controls de seguretat, tancaments d’espais públics concorreguts per precaució i caigudes en la cotització de les empreses són alguns dels efectes immediats que ja es perceben a Europa.

El primer dia de cotització borsària després de l’atemptat les principals caigudes les van patir justament empreses del sector turístic: aerolínies, intermediaris online, hoteleres o companyies lligades a l’oci. Noms com Accor, IAG, Air France, Marriot, TUI, eDreams o Thomas Cook s’han deixat un bon percentatge del seu valor després de l’atemptat. Està per veure quin recorregut té aquesta situació. Les fusions de les grans companyies del sector estan a l’ordre del dia en una era de nova concentració empresarial. Recentment vam informar de la compra de HomeAway per Expedia per 3.600 milions d’euros i ara és Marriot qui ha anunciat l’adquisició de Starwood per més d’11.300 milions d’euros per crear el major grup hoteler del món. Operacions d’aquest calibre necessiten estabilitat econòmica i financera. Malgrat tot l’impacte està lluny del produït l’11 de setembre de 2001, després dels atemptats de Nova York.

Europa vivia aliena a l’efecte de la inseguretat i s’havia convertit fins i tot en destinació turística refugi tant pels propis europeus com pels turistes d’altres continents. De forma temporal les agències de viatges han calculat un descens del 20% en les reserves a la capital francesa.

Serà un impacte de curt recorregut fins a recuperar la normalitat, però si es repeteix o augmenta una desconfiança per part dels turistes és possible una reculada temporal de la demanda.

Articles relacionats

Back to top button