superior

Destinacions

Vall de Boí, la importància de ser Patrimoni Mundial

En deu anys, les esglésies romàniques de la Vall de Boí han rebut més d’1,2 milions de visitants -una mitjana de més de 130.000 l’any- procedents de països fins i tot tan llunyans com Austràlia, el Japó i el Canadà. El 30 de novembre de 2010 es va celebrar el desè aniversari de la declaració per part de la Unesco del conjunt romànic de la Vall de Boí com a Patrimoni de la Humanitat.

Des del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, es valora de manera molt positiva l’impacte socioeconòmic que això ha generat, "abans de la declaració, l’any 2000, el romànic de la Vall de Boí rebia una mitjana de 30.000 visitants".

També la inversió ha augmentat i en el darrer decenni s’han invertit uns 6 milions d’euros en la rehabilitació de patrimoni i 6 milions més en la urbanització i la dignificació de l’entorn de les esglésies. La pròxima actuació es farà a l’Assumpció de Cóll, l’últim temple que queda per restaurar, on s’invertiran 1,5 milions d’euros.

Per tal de promocionar internacionalment les esglésies, el Patronat de la Vall de Boí i el Centre del Romànic de la Vall de Boí organitzen l’exposició itinerant “La Vall de Boí, 10 anys de patrimoni mundial”, que viatjarà arreu del món.

El conjunt romànic de la Vall de Boí és format per les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill-la-Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l’Assumpció de Cóll i l’ermita de Sant Quirc de Durro. D’aquestes, actualment obren al públic durant tot l’any les de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill-la-Vall, Sant Feliu de Barruera i la Nativitat de Durro.

El conjunt d’esglésies romàniques ofereix, a més, d’altres atractius als visitants que a la zona poden gaudir del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’estació d’esquí de Boí Taüll Resort, el Balneari de Caldes de Boí, activitats de turisme actiu i de muntanya, les tradicions, la gastronomia. El territori disposa de 2.800 places d’allotjament.

Back to top button