superior

AAVV i TTOOFormació

Un Reial decret llei per fer front a la fallida de Thomas Cook

El Consell de Ministres dóna rang de decret-llei a les 13 mesures que ha planificat per ajudar el sector turístic de Canàries i Balears com a resposta al tancament de Thomas Cook.

El pla ministerial destina 300 milions d’euros als quatre apartats que considera el govern que són una prioritat: la connectivitat aèria, la liquiditat d’empreses i autònoms, el manteniment de l’ocupació i la recuperació de la demanda turística.

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme en funcions, Reyes Maroto, es felicita per haver donat “una resposta integral en tot just una setmana a tot un ventall de problemes que ha generat aquesta crisi”.

Els empresaris de Catalunya, Comunitat Valenciana i Andalusia s’han queixat públicament en considerar discriminatori amb les seves comunitats aquest pla de xoc. Qualifiquen la proposta àmpliament favorable per a Balears i Canàries en detriment de la resta de destinacions peninsulars.

Les tretze mesures del pla són:

 1. Un incentiu comercial de les tarifes d’AENA. Exoneració del 100% de la tarifa de passatger en els seients addicionals en vols internacionals que operen a la temporada d’hivern (27 d’octubre de 2019 a 28 de març de 2020) pel que fa als programats al 31 d’agost de 2019. Això serà aplicable per a Canàries i Balears i suposa una rebaixa del 38% respecte a la tarifa total d’aterratge i enlairament (cost d’escala).
 2. Reducció de les tarifes de ruta de Aeroports Espanyols i Navegació Aèria de més del 12% a partir l’1 de gener de 2020, que contribuirà a la captació de noves companyies aèries.
 3. Reforç de la promoció de destinacions per atreure i retenir les companyies aèries.
 4. Obertura d’una línia de préstecs de fins a 200 milions d’euros per a empreses i autònoms.
 5. Ampliació de les bonificacions a la Seguretat Social en contractes fixos discontinus als mesos d’octubre i desembre de 2019.
 6. Obertura a través de la Tresoreria de la Seguretat Social i les seves delegacions territorials d’una finestreta per posar a disposició d’empreses i autònoms informació sobre els procediments disponibles en casos d’ajornament, moratòria o ajornament de les quotes, dins de la normativa vigent.
 7. Obertura d’una finestreta informativa de l’Agència Tributària en les seves delegacions territorials per assessorar sobre els procediments disponibles per ajornar el pagament de determinats impostos, dins de la normativa vigent.
 8. Coordinació de mesures de suport i informació a les empreses afectades en el procés concursal, en coordinació amb les comunitats autònomes.
 9. Anàlisi de les actuals polítiques actives d’ocupació per a reorientar a fi de facilitar i accelerar la recol·locació dels afectats.
 10. Programa de promoció d’Espanya com a destinació turística amb l’objectiu de mantenir la competitivitat, estimular la demanda de mercats alternatius al britànic i fidelitzar el turisme a les regions més afectades per la fallida del grup empresarial britànic.
 11. Desenvolupament de mesures per consolidar l’oferta turística 2019-2020 en les destinacions més afectats (Canàries i Balears).
 12. Reforç de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents, que impulsa la Secretaria d’Estat de Turisme, a través de SEGITTUR, per a la millora de l’estratègia turística de les destinacions.
 13. Disseny d’una estratègia jurídica en defensa dels interessos generals de l’Estat, els afectats i els consumidors.

Articles relacionats

Back to top button