Destacat

Turisme de golf: Catalunya té camp per córrer

Catalunya guanya força com a destins emergents pel turisme de golf a l’estat espanyol. Segons les xifres d’inici del 2012, Catalunya té 40.822 jugadors i 38 camps reglamentaris. El PGA Golf de Catalunya de Girona està considerat el vuitè millor camp del continent.

Són algunes de les dades que recull l’Índex UAB d’activitat turística, que radiografia enguany el turisme de golf a l’estat. L’estat espanyol és el segon país que més turistes de golf rep anualment, només superat pels Estats Units, i acapara el 35% de la quota de mercat europea.

Tot i l’escassa tradició golfística de l’estat, el número de jugadors ha passat dels 2.500 del 1967 a uns 325.000 a l’actualitat. Al món n’hi ha uns 62 milions de practicants, dels quals el 52% són nord-americans, el 37% asiàtics i només un 6% europeus. Pel que fa a camps de golf, n’hi ha 35.000, el 57% a Nord-amèrica, el 19% a Europa i l’11% a Àsia.

Andalusia és la comunitat amb major oferta turística de golf (28% del total), en especial a la Costa del Sol, i rep el 40% del total del turisme de golf de l’estat. Canàries rep el 17,7%, Balears el 16,1% i la Comunitat Valenciana el 14,4%.

Més dades

Les destinacions més sol•licitades són, per ordre, Espanya, Portugal, Gran Bretanya, Irlanda i els Estats Units. Espanya va ingressar uns 1.200 euros l’any passat, amb una despesa mitjana de 171,4 euros per viatger, és a dir, un 74,8% més que la despesa mitjana general. La demanda turística es concentra entre el setembre i el maig, amb pics a la tardor i la primavera.

El factor climàtic és clau: més del 85% dels turistes prové de tres països amb climes hivernals poc aptes per a la pràctica del golf: Regne Unit (entorn al 50%), Alemanya (25%) i Suècia (13%). La diversitat de camps, la qualitat d’allotjament i serveis i la bona relació qualitat-preu són altres elements que expliquen la bona salut del turisme de golf a Espanya.

El perfil del turista de golf és un home d’entre 40 i 60 anys, amb alt nivell socio-econòmic. Juga en un promig de tres o quatre camps durant la seva estada, i opta per estar-se unes dues setmanes al país, amb la meitat del temps jugant al golf, o per escapades intensives de menys d’una setmana. L’allotjament es reparteix entre habitatges propis o llogats i hotels de quatre o cinc estrelles.

El turisme de golf es considera un producte estratègic important al conjunt del turisme estatal, comparable al de congressos i reunions. Tenen en comú la diversificació de l’oferta, una demanda desestacionalitzada i força despesa diària per tractar-se de clients amb elevat poder adquisitiu. El repte de futur és mantenir qualitat, costos i preus per seguir amb el liderat continental.

Back to top button