superior

Transport

Renfe concedeix a Talgo el “contracte del segle”

Renfe confirma que Talgo és el guanyador d’un nou contracte per a fabricar 15 trens d’alta velocitat, amb opció a 15 més, per un import que ronda els 1.500 milions d’euros. Es tracta del major concurs realitzat mai per aquesta companyia que ha anat a parar a mans espanyoles.

Més eficients i més econòmics
El cost total inclou la fabricació i manteniment de 15 trens, que suposaran un descompte de gairebé el 30% sobre el preu màxim estipulat, mentre que si Renfe decideix adquirir-ne 15 més, la rebaixa estarà a l’entorn del 40%. Segons paraules del ministre de Foment, Íñigo de la Serna: “el Talgo no només és més eficient, sinó que també és el més econòmic”.

En concret, el contracte firmat per ara és el bàsic, que contempla la construcció de 15 trens i el seu manteniment per 30 anys per un total de 786,4 milions d’euros. Si en els propers anys Renfe decideix exercir les seves opcions, s’hi afegiran 15 trens més fins a un total de 30, el manteniment s’ampliaria fins els 40 anys i el preu augmentaria a 1.491 milions, amb un descompte sobre el màxim inicial del 43%. Les deu primeres unitats arribaran d’aquí a tres anys.

Un nou nacionalisme empresarial
Ha sorprès l’elecció de Renfe, que en anteriors concursos va apostar per empreses estrangeres, com Alstom i Siemens. Elles van ser les beneficiàries dels grans contractes de 1988 i 2001 i, malgrat que en els darrers havien compartit el treball amb Talgo, és la primera vegada que es queden fora.

Renfe s’apunta per tant a la nova corrent nacionalista que ja hem vist en d’altres països d’Europa. És quelcom habitual que els grans contractes es quedin a casa, com va succeir el passat mes de març de 2016, quan els alemanys adjudicaren a Siemens el concurs de trens regionals més important de la seva història, al superar els 1.700 milions d’euros.

Un sector a l’alça
Segons alguns informes, les inversions en línies d’alta velocitat es dispararan en els propers anys i es preveu un increment de més del 500% per al 2022. Existeixen 30.000 nous quilòmetres de línies de ferrocarril projectades a tot el món i, per tant, la demanda de trens per a circular-hi per elles és alta.

Articles relacionats

Back to top button