superior

Organismes / Política turística

Mas es compromet a crear un òrgan de participació del sector turístic

Artur Mas, president de CiU, considera que la pujada de l’IVA arriba en un mal moment per a l’economia i especialment per al sector turístic. Mas ha obert el cicle de trobades de líders polítics organitzades per COMUNICATUR i l’Associació Catalana de Professionals Experts en Turisme, en el qual les formacions desgranen les seves “Propostes polítiques per al turisme”.

Tot i reconèixer que Espanya tenia marge per incrementar aquest impost, si es compara el tipus amb altres països europeus, Mas afirma que la mesura s’hauria d’haver pres fa dos o tres anys i no ara en plena recessió. La competitivitat i la rendibilitat de les empreses turístiques ara se’n ressentiran.

Entre les iniciatives que Artur Mas ha anunciat que posaria en marxa en cas d’arribar a la presidència de la Generalitat hi ha millorar la participació del sector en els òrgans de decisió de la política turística. Ha anunciat la creació de la Taula del Turisme, que seria un òrgan permanent de seguiment, consulta i participació del sector. La seva composició equilibrada, tant sectorialment, com territorialment seria l’espai de consulta de les modificacions normatives en la regulació del sector. “Mai més es promouran canvis normatius al marge dels sectors afectats i fins i tot en contra de les empreses del sector”, en referència al cas dels apartaments turístics. Mas diu que l’actual govern ha normativitzat massa, de manera poc realista, sense posar els mecanismes de control adequat. En aquest sentit, ha dit que en cas de governar “no acceptaré cap normativa nova que no elimini com a mínim una d’antiga”.

El president de CiU creu que el paper de l’administració es vendre bé el país, donar suport a les empreses en les seves accions de promoció i en cap cas entrar en competència amb el sector privat. En resposta a preguntes del sector sobre el paper comercialitzador de l’Agència Catalana de Turisme, Mas opina que la Generalitat no ha de dedicar-se a fer res que estigui fent el sector privat.

Els dos temes de gran transcendència que Artur Mas vol abordar en els propers anys són la millora del finançament de Catalunya i la gestió de les grans infraestructures. Sobre aquest últim punt ha concretat que la gestió autònoma de l’aeroport del Prat és important per convertir Barcelona en un hub intercontinental.

Entre altres mesures advoca per l’eliminació de l’impost de successions, una necessitat que considera positiva per a l’empresa turística familiar. També ha adquirit un compromís davant dels 130 professionals assistents al col•loqui: “si les coses van bé a la tardor –quan estan previstes les eleccions catalanes-, els emplaço a que em vinguin a veure i em portin les seves propostes ben explicades d’allò que creuen que s’hauria de fer per a millorar el sector”.

Aquest cicle de trobades COMUNICATUR ACPET-SCT estan patrocinades per Unique, Avant Grup, Viatges Iberplan, Wai Entertaiment i Hotel Gallery.

Image

Back to top button