superior

abajo

Empreses

Manca de personal per…

La temporada d'estiu es presenta complicada per al sector per la manca de treballadors, la bretxa entre oferta i ocupació vacant és històrica

La mà d’obra al sector de l’hostaleria i la restauració escasseja. Els empresaris han advertit de la situació, però les causes d’aquesta manca de personal no són noves. Per què no es cobreixen les plantilles?

Quan arriba l’estiu, el sector turístic augmenta plantilles i cobreix amb personal temporal les necessitats per al trimestre més important de l’any. Els restauradors sempre han tingut problemes per completar l’equip de cambrers, però ara altres subsectors turístics s’han sumat a aquesta escassetat. La causa és endèmica, els salaris baixos, l’estacionalitat i la precarietat general no fan atractiu aquests llocs de treball.

Els empresaris no volen sentir a parlar de sous precaris i es defensen assegurant que paguen segons conveni i ajustant-los per fer viables els negocis. Els sindicats descriuen una altra cosa diferent. La realitat és que les xifres de vacants del 2022 són històriques en un país amb una taxa d’atur de dos dígits. Fins a 100.000 llocs de l’hostaleria no es poden cobrir aquest any.

El fet que una part molt significativa dels treballadors siguin d’origen estranger o immigrant denota una clara estratificació de les característiques laborals d’aquests llocs de treball. En molts casos de baixa qualificació professional ja que tres quartes parts dels treballadors no tenen cap formació específica a l’hostaleria.

Amb personal no format la qualitat del servei se’n ressent, un servei de baix nivell té un preu limitat que acaba repercutint en els comptes dels negocis. Així que el futur passa per donar valor a aquesta professió, incentivant la formació dels futurs treballadors, i millorar salaris a nivells allunyats de la precarietat.

Articles relacionats

Back to top button