superior

Empreses

La retallada de despeses afecta els viatges d’empresa

Els viatges corporatius s’han reduït aquest any entre el 17 i el 20% respecte a 2008. Les empreses han decidit ajustar les despeses encara que el sector del business travel seguirà actiu malgrat la crisi. Els executius i viatgers de negocis estimen que el 28% del seu negoci actual es perdria amb l’eliminació de reunions presencials.

Les dades facilitades per GEBTA – consorci referent en els viatges corporatius amb una quota de mercat del 34% en viatges d’empresa – indiquen que les agències espanyoles d’aquest segment han reduït, en el que portem d’any, gairebé un 30% la facturació. La política de contenció de les empreses ha provocat un descens del preu mig dels serveis contractats. La translació al sector vinculat al turisme de negocis com la hoteleria urbana o les empreses de lloguer de vehicles és clara: baixada de més d’un 12% del preu dels hotels de ciutat i empitjorament de les reserves de cotxes de lloguer. En aquest sentit, segons algunes estimacions les companyies de rent-a-car podrien haver reduït a la meitat la compra de cotxes respecte de l’exercici anterior.

GEBTA constata “l’absoluta necessitat que tenen les empreses de viatjar si volen mantenir i desenvolupar els seus negocis”. Basant-se en l’estudi realitzat per l’Oxford Economics a EEUU, existeix una relació directa entre els viatges de negocis i el creixement econòmic de les empreses. Per cada dòlar invertit per les companyies en viatges de negocis, l’increment mig del seu volum de negoci se situaria en 12,50 dòlars i el seu benefici en 3,80 dòlars.

Marcel Forns, Director General de GEBTA Espanya, considera que en aquests temps de crisis és necessari implantar polítiques de viatge entre el sector empresarial de manera que puguin continuar viatjant al ritme que demanda el seu negoci però amb un adequat control sobre la despesa.

Descens en els punts de venda

L’evolució de les vendes de viatges a Espanya ha aguditzat el descens en el nombre de punts de venda. Les dades del primer semestre de 2009 facilitats per Amadeus situen la caiguda en el 10,7%. “La previsió que fem en GEBTA és que el ritme de tancaments es mantingui d’aquí a la fi de 2009”, diu Marcel Forns. “En un mercat de hipercompetència com l’actual, sembla clar que no tot el món superarà la prova per igual. Les agències especialitzades estan reestructurant els seus negocis per poder operar amb costos adequats”, afegeix Forns.

Back to top button