superior

Restauració

La nova Llei antitabac minvaria les vendes de l’hostaleria en 7.000 milions

L’enduriment de la Llei de mesures contra el tabaquisme provocarà una caiguda de les vendes de bars, restaurants i cafeteries de fins a un 10%. Segons l’Institut d’Estudis Econòmics suposarà un impacte superior als 7.000 milions d’euros en el conjunt del sector i una pèrdua d’ocupació d’entre el 3% i el 3,5%, entorn de 50.000 llocs de treball.

El director general de l’Institut d’Estudis Econòmics (IEE), Juan Iranzo, ha presentat l’informe ‘Els efectes econòmics en el sector de l’hostaleria de la nova Llei antitabac a Espanya’, juntament amb l’adjunt a la presidència de la Federació Espanyola d’Hostaleria i Restauració (FEHR), Juan Luis Guerra. L’estudi apunta que la tendència en altres països és de recular o flexibilitzar les prohibicions, com a Eslovènia, Països Baixos o Bèlgica, i alhora indica que els “excepcionals” casos de països que han instaurat una normativa prohibicionista, com Irlanda o El Regne Unit, constitueixen una “evidència empírica dels efectes perniciosos sobre les vendes, l’activitat i l’ocupació” en els establiments d’hostaleria.

Iranzo va qualificar d'”inadequat” el projecte de Llei que entrarà en vigor el pròxim any, sobretot a l’actual context de crisis i de destrucció d’ocupació, a l’entendre que “no és el moment de posar traves”. Ha advertit que es tracta d’un sector “molt perjudicat” per la crisi, amb un descens de les vendes del 13,4% des del 2008 i una destrucció d’activitat i ocupació del 4,5% i el 2%, respectivament. L’informe de l’Institut advoca per una pujada de la fiscalitat com l’aprovada la setmana passada com “mecanisme de desincentivació”.

Des de la FEHR, Juan Luis Guerra, afirma que la Llei és d’un “prohibicionisme radical i excepcional”, i va fer referència al cas grec, on els hostalers “es van veure arruïnats” i van preferir “de manera massiva” arriscar-se a afrontar les possibles sancions. Guerra ha insistit en la proposta de la patronal del sector per crear zones reduïdes per a fumadors en els establiments hostalers als quals no accedeixin cambrers ni menors i deixin un mínim d’un 70% d’espais sense fum per als no fumadors./Ag EP

Back to top button