superior

Formació

La intel·ligència artificial també en turisme

Davant del nou paradigma que obre l'AI, es plantegen multitud d'incògnites que ara com ara no tenen resposta

El tema de moda és la Intel·ligència Artificial (AI). Un nou actor que es planta davant del nou món sense que aparentment ciutadans, empreses i administracions estiguin preparats.

Els opinàtics d’aquest nou paradigma auguren que la intel·ligència artificial augmentarà la productivitat, fins a un 7%, a nivell mundial en només 10 anys. Però la part negativa serà que podria desencadenar una reestructuració del mercat laboral provocant una onada de desocupació. Goldman Sachs ja li ha posat xifra: al voltant de 300 milions de llocs de treball entraran en risc a Europa i als Estats Units.

I al sector turístic què?

Hem de témer també una substitució de capital humà per Chat GPT? És possible, o no, que estiguem davant d’una nova revolució industrial. La societat de la informació, la de l’accés a Internet i la hiperconnectivitat, ha fet un pas més. Al igual que va suposar un canvi per al sector turístic l’arribada d’Internet, sobretot el de la intermediació i la gestió, amb l’AI i el Chat GPT, s’obren noves possibilitats i entorns de desenvolupament. Tot plegat, es tracta d’un nou escenari que permet l’automatització màxima per ser més eficients i productius. A partir d´aquí, el sector turístic podrà beneficiar-se de tot allò que permeti convertir en automatismes.

L’AI sí que substituirà persones perquè permet realitzar treballs sobre la base de coneixements ja existents i fins i tot a partir d’aquí anar aprenent de l’experiència. Igual que Google va posar a l’abast de tothom la informació de la xarxa amb la intel·ligència artificial aquest coneixement es multiplica exponencialment i fins i tot es desenvolupa autònomament en màquines/ordinadors.

Imaginem al món del viatge el que pot suposar que la intel·ligència artificial proposi els millors programes, plans, recorreguts… o que en el camp de la gestió aquesta AI prengui les millors decisions perquè serà capaç d’analitzar tots els paràmetres possibles haguts i els que pot haver-hi en un futur. Amb l’AI es pot preveure el futur analitzant el present i el passat, i previsiblement les seves prediccions tinguin més credibilitat que les que es realitzen a nivell humà. Així que el sector turístic aplicarà també aquesta possibilitat.

Escriure un article sobre turisme i AI, avui dia, és molt pretensiós, ja que la realitat és que es desconeix encara com afectarà el sector. És una tecnologia que sembla que ha arribat per quedar-se i no cal pensar gaire per trobar aplicacions. Veurem què passa al futur.

Articles relacionats

Back to top button