superior

Reportatges-antic

Redueixin les expectatives pressupostàries per a l’Agència Catalana de Turisme

El director general de Turisme, Joan Carles Vilalta, ha declarat que el pressupost de la futura Agència Catalana de Turisme serà de 21,3 milions d’euros, dels quals el 5% l’aportarà el sector privat.

Aquests valors estan per sota de les previsions fetes pel propi Vilalta el passat més de juny que situava el pressupost de l’Agència en 26 milions d’euros i una aportació del sector privat del 8%.

Segons recullen diferents mitjans de comunicació, Joan Carles Vilalta ha reconegut a l’agència EFE que aquesta quantitat és “petita” però desitja que es pugui incrementar durant els propers anys. Aquest 5% representa només 1 milió d’euros que aportaran les Cambres de Comerç de Catalunya i alguns patronats de turisme. Vilalta xifra en un 10% l’aportació privada d’aquí tres anys. L’Agència Catalana de Turisme és l’organisme que ha de substituir l’actual Turisme de Catalunya, encarregat de la promoció i que el Parlament de Catalunya va aprovar el novembre de 2007.

Un dels motius impulsors d’aquest organisme era la intenció d’involucrar al sector privat en la promoció turística oferint-li un paper decisori en l’acció promocional així com una contribució econòmica a l’Agència. Cal recordar que Catalunya compta amb un pressupost per promoció turística molt inferior a altres Comunitats Autònomes tot i ser la destinació líder en turisme de l’Estat. Amb la contribució privada es preveia incrementar sensiblement aquest pressupost però després de l’anunci de Vilalta la cosa no serà així.

Pensant en el futur i en una possible aportació extra de capital a l’Agència, el director general de Turisme ha indicat que es crearà una fundació per donar entrada a empreses que no són estrictament turístiques però que es beneficien del turisme. Caldrà veure quin serà l’interès d’aquest tipus d’empreses per aportar diners a la fundació i en quant permetrà incrementar el pressupost més enllà d’aquest milió d’euros anunciat.

Des de l’aprovació de l’Agència les agències de viatges catalanes han estat alerta per controlar les funcions reals d’aquest organisme. ACAV i UCAVE han arribat a unir-se en aquest contenciós per evitar que l’Agència interfereixi l’activitat del sector privat. Concretament els preocupa la possibilitat que l’administració aparegui com un nou actor de la intermediació comercialitzant productes i serveis a través d’aquest nou ens.

Nou retard en la posada en marxa de l’Agència. Ara el mes de maig

A més del pressupost i les funcions que tindrà, l’altra incògnita que ha girat al voltant de l’Agència Catalana de Turisme ha estat la data d’entrada en funcionament. La Llei aprovada en 2007 donava un màxim de sis mesos des de la seva aprovació, això situava la data límit el passat mes de maig (2008). Aquesta data no es va complir i Vilalta la va posposar per després de l’estiu. A finals d’estiu el conseller Josep Huguet va anunciar una segona pròrroga, en aquest cas pel mes de novembre. Durant el III Congrés de Turisme de Catalunya, a finals de novembre, el conseller Huguet no va poder anunciar l’entrada en funcionament però es va comprometre a posar-la en marxa l’1 de gener (2009). Ara, Joan Carles Vilalta situa entre abril i maig de 2009 la publicació del reglament que desenvolupa la llei de l’Agència i que li permetrà funcionar.

Articles relacionats

Comproveu també
Close
Back to top button