superior

Reportatges

La crisi econòmica que no va poder salvar el turisme

Per primera vegada, una crisi econòmica a Espanya no ha comptat amb el sector turístic com a indústria que salvi el conjunt de l’economia. L’aturada generalitzada de les economies que va portar el coronavirus va obligar a parar la mobilitat, cosa que no havia passat abans i que ha estat mortal per al turisme.

L’economia espanyola i les europees no recuperaran el seu PIB normal fins al 2023. Hi ha encara limitacions a la mobilitat intercontinental. També alguns canvis en les actituds dels agents econòmics estan afectant els viatges de negoci. El turisme MICE porta una recuperació al ralentí.

Ve un període de preus alts, especialment a l’energia, que forçarà a prendre mesures per part de les economies estatals i les empreses. Per exemple, aplicar la transició energètica, pensar en noves fonts d’energia i instal·lar-les als establiments. L’altre element que ha accelerat la crisi és el de la necessària digitalització. Les empreses que no es digitalitzin podran quedar fora del mercat a mitjà termini.

Els danys de la crisi europea iniciada pel coronavirus, seguida per la guerra i rematada per la inflació, podria afectar els viatges si es trasllada al consum i es genera una psicosi de recessió.

Aquestes són algunes de les reflexions que els economistes aboquen als diferents fòrums quan es refereixen al futur del sector turístic. Com expliquen, mai no s’havia viscut una crisi econòmica a Espanya en què el sector turístic no fos el sector que sortís al rescat del país. Ara s’ha entrat en un nou paradigma difícil de desxifrar amb canvis que van a molta velocitat.

Articles relacionats

Back to top button