superior

Organismes / Política turística

La Comissió Europea vol conscienciar els ciutadans dels seus drets durant el viatge

El comissari europeu de Transport, Antonio Tajani, ha iniciat una campanya de comunicació per recordar els drets dels viatgers de la Unió Europea. Ha llistat les 12 principals recomanacions per garantir als ciutadans un viatge segur i lliure de problemes, especialment aquest Nadal.

A més la UE vol obrir una consulta pública perquè els ciutadans tinguin l’oportunitat d’expressar els seus punts de vista sobre el que encara queda per fer en l’àmbit del dret dels passatgers. La consulta pública romandrà oberta durant dos mesos a través de la web de la Comissió i es tancarà en una conferència que se celebrarà a Brussel•les la primavera de 2010.

Tajani comenta que els passatgers aeris i ferroviaris ja gaudeixen de drets garantits per la legislació europea, mentre que altres sistemes de transport estan en tràmit. La Comissió ja ha presentat propostes, que podrien ser aprovades el pròxim any, per protegir els drets de les persones que viatgen en transport marítim, autobús o autocar.

La campanya de divulgació d’1 milió d’euros que inicia la Comissió compte amb videoclips, cartells i publicacions que es visualitzaran en els principals centres de transport com aeroports i estacions de tren.

Les 12 recomanacions per als viatgers

1. Si viatja amb avió i li neguen l’embarcament o cancel•len el seu vol sense previ avís o el retarden més de 5 hores, sol•liciti el reemborsament o una nova programació de la ruta.

2. Té dret a l’assistència i, en alguns casos, a una compensació monetària en cas de cancel•lació o un retard superior a 3 hores. En tots els casos, l’empresa ha d’informar-li dels seus drets quan ocorre un incident.

3. Si el seu equipatge es perd o es fa malbé, té el dret a un reemborsament de fins a 1.223 euros.

4. Quan reserva un bitllet online recordi que el preu final haurà d’indicar-se clarament en la primera pàgina.

5. Al facturar en l’aeroport, només podrà dur petites quantitats de líquids en l’equipatge de mà (un màxim de 100 ml per contenidor, inclòs cremes, productes en pols i escuma). La quantitat total de líquids per persona no pot ser superior a un litre.

6. Si està planejant viatjar amb avió fora d’Europa, abans de comprar el seu bitllet consulti la llista negra de companyies aèries prohibides en la Unió Europea.

7. El passatger amb discapacitat o mobilitat reduïda tindrà garantit la no discriminació en les condicions d’accés. Té dret a l’assistència gratuïta abans, durant i després del vol en el transport aeri i l’assistència gratuïta en l’estació i a bord, quan es viatja amb tren. Informi a la seva companyia aèria amb almenys 48 hores d’anticipació si necessita assistència.

8. Quan es viatja amb tren dintre de la Unió Europea té dret al reemborsament (o reconducció) i la indemnització, a més de l’assistència, en cas de cancel•lació o retard en la sortida o arribada de més d’1 hora.

9. Si l’equipatge es fa malbé durant els viatges en ferrocarril transfronterer de la Unió Europea, té dret a una indemnització de fins a 1.300 euros.

10. Si intercanvia de companyia de ferrocarril al traspassar la frontera dintre de la Unió Europea, cada empresa ferroviària ha de comunicar els detalls de com tramitar una reclamació i haurà de donar resposta a les queixes en el termini màxim d’un mes.

11. Davant la compra d’un paquet de viatge asseguri’s que tant el preu com tota la informació pertinent estan clarament indicats.

12. Un de cada quatre accidents de tràfic es pot atribuir a consum excessiu d’alcohol o el consum de drogues. No condueixi si està sota la influència de l’alcohol o les drogues!

Back to top button