ReportatgesTransport

Els creuers són responsables d’una part important de la contaminació del planeta

Els vaixells emeten més gasos contaminants que els vehicles privats del planeta. El transport marítim, inclosos els creuers, van emetre en un any 139 milions de tones de diòxid de carboni.

Holanda, Bèlgica i Espanya són els països amb més emissions de CO2 per culpa dels vaixells. Tots els vaixells que entren i surten dels ports espanyols contaminen més que tots els vehicles que circulen en les 30 principals ciutats de l’Estat. En el cas d’Holanda els vaixells contaminen més que tots els cotxes del país. La dada esgarrifa i posa en una situació crítica el paper del transport marítim i sobretot dels creuers turístics.

Les dades les ha facilitat la Federació Europea d’ONGs Transport and Environment que denuncia que els vaixells estan al marge del control de baixes emissions. Mentre que les emissions terrestres dels gasos d’efecte hivernacle s’han reduït un 23% en els últims 30 anys, en el transport marítim s’ha disparat quasi el 20%.

En el cas d’Espanya el transport marítim va emetre 17 milions de tones de CO2 en un any mentre que els cotxes privats de les ciutats van emetre 12 milions. La federació d’ONGs diu que si no s’inclou aquest transport en l’obligatorietat de reduir emissions no s’aconseguirà complir amb els compromisos per revertir les causes del canvi climàtic.

En el seu informe, Transport and Environment detalla que la flota de Mediterranean Shipping Company (MSC), la segona naviliera de transport de contenidors a nivell mundial i matriu de MSC Cruceros o MSC Cruises, és la vuitena empresa que més contamina d’Europa. Emet a l’atmosfera 11 milions de tones. Només la superen centrals tèrmiques. En aquest rànquing apareix una altra empresa vinculada al sector turístic, Ryanair es troba a la posició 10. L’aerolinia irlandesa emet 9,9 milions de tones de CO2.

Articles relacionats

Back to top button