superior

Marítim

El turisme nàutic té camp per córrer

El sector nàutic i el turisme que se’n deriva té un gran potencial de creixement a Espanya i Catalunya però necessitarà d’idees i projectes innovadors que acabin de donar-li un impuls definitiu.

El rati d’embarcacions per habitant segueix sent molt baix (una cada 207 habitants a Espanya) si es compara amb d’altres països del nostre entorn (1/127 habitants a França; 1/98, a Itàlia, o 1/32 a Holanda), i a anys llum de països com Estats Units (1/18), Nova Zelanda (1/10), o Noruega (1/6), segons un estudi elaborat per la Fira de Barcelona amb motiu de la 47 edició del Saló Nàutic. A més, les condicions climàtiques favorables i els prop de 8.000 quilòmetres de costa fan preveure un creixement continu de l’activitat nàutica a Espanya.

Catalunya és la comunitat autònoma amb més noves matriculacions cada any d’embarcacions esportives i recreatives, més d’un 20% del total, i també la que disposa de més amarratges, gairebé una quarta part del total. Tot i això, el sector considera insuficient el nombre d’amarratges i ho veu com un problema per al desenvolupament de l’activitat nàutica a Catalunya.

Per potenciar el turisme nàutic és important disposar d’amarratges temporals per embarcacions recreatives que arriben de fora de Catalunya i que han decidit gaudir de la costa catalana. Aquests turistes nàutics han de rebre els serveis i l’activitat complementària adequada a les seves necessitats, que són ben diferents a les que tenen els propietaris de les embarcacions locals.

Per això serà essencial que el sector i l’administració busquin noves fórmules, que no sempre han de passar per la construcció de nous ports, per ampliar l’oferta. Les dàrsenes temporals per l’estiu, un sistema de gestió de reserves de les vacants dels ports esportius o el lloguer d’embarcacions en època estival són algunes de les iniciatives a potenciar. En aquesta línia, tal i com va informar COMUNICATUR en el mes de juliol (Gestió de reserves online d’amarradors als ports esportius de Catalunya) el departament de Política Territorial i Obres Públiques va posar en marxa aquest estiu a internet una prova pilot d’un nou servei que permetia la reserva on line dels amarratges gestionats per la Generalitat.

L’actual Pla de Ports de la Generalitat preveu fer front a la demanda mitjançant l’ampliació de ports ja existents i l’optimització de dàrsenes, amés de la potenciació per a aquesta activitat de la costa tarragonina, la menys saturada.

Back to top button