superior

Aeri

L’Aeroport de Barcelona viu un moment decisiu pel seu futur

La lluita entre companyies i aliances per ocupar la nova T-Sud, el descens continuat de passatgers (-16,3% el mes d’octubre), i el perill de no poder optar a la gestió compartida de l’aeroport per no superar el límit fixat per l’Estat de 30 milions de passatgers anuals, són alguns dels temes clau que marcaran el futur de El Prat.

La nova realitat del negoci aeri pot forçar al Ministeri de Foment a fer una nova reassignació d’espais de la Terminal Sud de l’aeroport de El Prat, donant entrada a Air Europa i l’aliança SkyTeam que van quedar fora inicialment. La lluita per guanyar espai o no perdre’l està servida.

El Ministeri de Foment va assignar la T-Sud a les aliances One World (Iberia, Clickair, Britsh Airways, Finnair) i Star Alliance (Spanair, Lufthansa); a més d’un espai per a Vueling. La futura fusió Vueling-Clickair i la reestructuració de l’activitat aèria pot comportar l’alliberament d’espai a la terminal, al qual vol accedir Air Europa. Ara el replantejament anunciat per la ministra Magdalena Álvarez durant la World Travel Market de Londres podria donar entrada a Air Europa i la seva aliança SkyTeam (KLM Air France), que va ser la gran perdedora de la primera distribució.

La lluita ha començat i fins i tot la Generalitat de Catalunya s’ha posicionat al respecte. El Govern català demana que la posició preponderant a la T-Sud la tingui Star Alliance. La seva aposta és clara tot i que alts càrrecs de la Generalitat no neguen que es pugui estudiar una nova assignació d’explotació de la terminal.

La gestió compartida de El Prat pot perillar

Aquesta informació coincideix amb la publicació per part d’AENA de les noves dades de tràfic de passatgers corresponents al mes d’octubre. L’Aeroport de Barcelona ha tornat a perdre passatgers en el que ja és una tendència preocupant. Concretament ha perdut un 16,3% respecte al mateix més de 2007. Pel que fa al tràfic acumulat gener-octubre de 2008 és de 26.430.000 passatgers, el que representa un descens del 6,4%. Aquesta xifra posa en dubta que El Prat pugui tancar l’any amb més de 30 milions de passatgers, límit marcat pel Govern Central per donar entrada en la gestió de l’aeroport a l’administració catalana i al sector privat.

Tal i com va informar COMUNICATUR a principis d’agost (Catalunya podrà participar en la gestió de l’aeroport de El Prat) el Govern de l’Estat havia donat llum verda a la participació en la societat gestora de l’aeroport de Barcelona a l’administració catalana i al capital privat, trencant així el monopoli d’AENA. L’única condició era que els aeroports que volguessin acollir-se a aquesta modalitat superessin els 30 milions de passatgers. La xifra estava pensada per limitar la nova fórmula a Barajas i El Prat. Ara, la idea de donar un mínim de passatgers pot jugar una mala passada a Barcelona.

Back to top button